Diputació de Lleida i consells comarcals cofinancen sis projectes emprenedors a l’Alt Pirineu i l’Aran 

ARRELAT1

ARRELAT2

Amb la signatura d’un conveni de col·laboració entre el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i els consells comarcals de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i el Conselh Generau de la Val d’Aran 

Les administracions sumen les seves aportacions als fons privats recollits en la campanya pilot de micromecenatge Arrela’t a l’Alt Pirineu i l’Aran a través de la plataforma Goteo.org

Al projecte global també s’han sumat el Consell Comarcal de la Cerdanya i la Diputació de Girona 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha signat avui el conveni amb els consells comarcals de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i el Conselh Generau de la Val d’Aran per complementar el finançament de sis projectes emprenedors a l’Alt Pirineu i Aran que s’ha impulsat en la campanya pilot de micromecenatge ‘Arrela’t a l’Alt Pirineu i l’Aran’, promoguda per la Fundació Goteo.

El president Talarn ha destacat que “aquest conveni mostra clarament la nostra voluntat d’apostar per les comarques de muntanya i promoure la transformació econòmica del nostre territori en base a la col·laboració publicoprivada i el treball conjunt de les administracions del territori”.

A l’acte de signatura han participat el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert; la presidenta del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, María José Erta; el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep M. Mullol, i el vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Sergi Parramon.

A través d’aquest conveni, es tanca una campanya pilot de micromecenatge a través de la plataforma Goteo.org que, sota el nom ‘Arrela’t a l’Alt Pirineu i Aran: Emprenem per reactivar el territori’, ha aconseguit finançament per a 6 iniciatives i projectes emprenedors amb retorn social al territori. A aquesta tècnica de recaptació de fons se l’anomena matchfunding, ja que la seva filosofia és que les administracions maximitzem els fons recollits a través de les aportacions privades a través del micromecenatge. En concret, consells comarcals i diputacions aporten 4.000 euros per projecte a parts iguals. A més de les cinc comarques esmentades, també hi ha participat la Cerdanya, amb la col·laboració de la Diputació de Girona.

El sis projectes beneficiaris van ser prèviament seleccionats amb el vistiplau dels consells comarcals, i tots ells han assolit l’objectiu de finançament previst després d’haver estat presentats per la plataforma Goteo.org i haver obtingut 671 aportacions privades de diners, als quals s’hi sumarà l’aportació pública. Goteo és una fundació especialitzada en l’economia col·laborativa que persegueix la millora de les comunitats en l’àmbit econòmic, mediambiental, educatiu, polític, social i cultural.

Joan Talarn ha destacat que “es tracta de projectes que donen vida al Pirineu i que a les administracions que hi participem ens deixa la satisfacció de tornar a ajudar amb noves contribucions per combatre el despoblament, que requereix de polítiques transversals”.

Josep M. Mullol, president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, ha explicat que mensualment, els presidents dels consells de l’Alt Pirineu i Aran es reuneixen per buscar solucions a problemes conjunts, com és el de l’arrelament dels joves a la muntanya. “Agraïm tots els esforços de la Diputació de Lleida en aquest sentit, ja que necessitem l’administració per endegar programes, com els que avui presentem i que aporten oportunitats per al futur del nostre territori a mitjà termini”.

En aquest sentit també s’ha manifestat María José Erta, presidenta del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça. “Al Pirineu comptem amb la matèria primera que pot generar aquestes oportunitats d’arrelament. Necessitem empoderar el territori i els nous emprenedors. La col·laboració publicoprivada entre administracions i empreses s’està demostrant que funciona per assolir aquest arrelament”.

Finalment, Sergi Parramon, vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, ha agraït a la Diputació la seva implicació en aquest programa. “El jovent té bones idees però li manca el finançament i les administracions hem d’estar al seu costat per poder ajudar-los. Tenim un producte de primera qualitat, ara els hem de facilitar que el puguin treballar”.

Els sis projectes que han obtingut finançament a través d’aquesta operació de matchfunding són:

1) ‘Boumort Indòmit’: un projecte cooperatiu d’ecoturisme que uneix diferents iniciatives de turisme rural, educació ambiental i gastronomia per donar a conèixer aquest espai natural únic recuperant l’antic camí entre Cuberes i Taús, a la comarca del Pallars Sobirà.

2) ‘Donem vida al bosc’, un projecte de la Fundació Privada Integra Pirineus, de l’Alt Urgell, que vol crear nous llocs de treball per a persones en situació o risc d’exclusió, especialment les que tenen una discapacitat intel·lectual,  a través de la Gestió Forestal Sostenible dels Boscos del Pirineu generant energia procedent dels residus forestals.

3) ‘Ecocentre Bioleta’: un projecte per fomentar una ecobotiga a la Val d’Aran que, a més, sigui un espai per ensenyar a consumir de manera sostenible.

4) ‘Siscarri, maduixes amb gust de Pirineu’: un projecte promogut des del Pont de Suert, on hi ha l’únic cultiu professional de maduixa ecològica al Pirineu aprofitant el clima únic de l’Alta Ribagorça.

5) ‘Senterada Comestible, un jardí d’aliments comunitari’: un projecte d’agroecologia i sobirania alimentària que es fonamenta en la recuperació de 3.000 m2 de l’horta de Senterada mitjançant acords de custòdia a 10 anys, la recuperació d’espais per crear un itinerari de plantes silvestres comestibles i de plantes ornamentals tradicionals i donar valor a la xarxa de senders que uneixen els diferents pobles del municipi de Senterada, al Pallars Jussà.

6) ‘Espai Rural la Trumferia’: un projecte que neix al mas Montagut, al municipi de Fontanals de Cerdanya, en el qual s’aposta pel turisme basat en valors i vinculat a l’entorn rural que té com a eix central tot el procés de producció de patates ecològiques, les trumfes.

Més informació al canal Arrela’t Alt Pirineu i Aran:

https://www.goteo.org/channel/arrelat

Lleida, 30 de juliol de 2021

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat