L’acció formativa “Fem sectors atractius per als joves de Lleida” duta a terme en nou instituts del territori posa en relleu que, mentre els joves no veuen el seu futur en els oficis, les empreses no troben perfils qualificats
Un estudi dut a terme per la Confederació d’Organitzacions Empresarials de Lleida (COELL) revela que el 80% dels prop de 300 joves de 4t d’ESO enquestats de diferents instituts del territori no pensa treballar en cap dels sectors productius objecte de l’anàlisi (electricitat i electrònica, fabricació mecànica, fusta i moble, i sector agrari). Això passa en un moment en què el 91% de les empreses de la demarcació han registrat dificultats per cobrir llocs de treball amb perfils qualificats.
Aquest estudi forma part de l’acció formativa “Fem sectors atractius per als joves de Lleida”, que la COELL ha dut a terme entre nou instituts de les comarques lleidatanes (IES Maria Rúbies, IES Escola del Treball, IES Guindàvols, IES Caparrella, IES Torre Queralt, INS Castell dels Templers, INS Torre Vicens, IES Tremp i IES Mollerussa) entre els mesos d’abril i octubre de 2021 de manera virtual i presencial.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha animat els joves a “entendre que el seu futur laboral no serà en un entorn com el que ara mateix veuen, ja que els sectors productius de Lleida estan fent un gran esforç per transformar-se i seran els joves, aquests joves ara en formació, el motor d’aquests canvis cap a un sistema econòmic més dinàmic i altament digitalitzat”.
Segons el president de la COELL, Josep Maria Gardeñes, “el repte de prestigiar i fer atractius els sectors i la Formació Professional ha d’anar acompanyat de la disposició de les empreses d’entendre la formació com una inversió, de la complicitat entre l’Administració i l’empresa per poder planificar l’oferta formativa d’acord amb el mercat laboral, i d’un marc legislatiu estable”.
L’acte ha comptat amb l’assistència del vicepresident primer, Jordi Latorre i del diputat Jordi Verdú.
En les seves conclusions, la COELL recull que la manca de vocació, l’estigma social que pateixen els oficis i el desprestigi dels estudis relacionats amb els sectors productius són els principals motius pels quals els joves no es plantegen un futur laboral relacionat amb els oficis. A més, recull el fet que caldria donar a conèixer de manera més eficaç les possibilitats de feina entre les noies, ja que en aquests oficis s’hi apliquen cada vegada més noves tecnologies i nous processos sostenibles, d’acord amb els esforços dels sectors productius de caminar cap a una economia més verda.
L’acció “Fem sectors atractius per als joves de Lleida” s’emmarca en l’Agenda compartida per a la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida i ha rebut el suport de la Diputació de Lleida. El seu objectiu és dignificar i millorar la visió dels oficis professionals entre joves i famílies, i donar a conèixer les oportunitats laborals dels sectors productius al territori.
Lleida, 25 de novembre de 2021
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat