La Diputació de Lleida ha localitzat elements que permeten conèixer l’evolució urbana des de l’època medieval fins a la construcció de la Rambla de Ferran sobre la llera del riu Segre
Els treballs d’excavació arqueològica que porta a terme la Diputació de Lleida, a través de la secció d’Arqueologia, a un solar de la corporació han tret a la llum restes romanes, medievals i d’altres èpoques al centre de Lleida.
Les excavacions, que es realitzen al solar situat a la Rambla de Ferran número 17-19 de Lleida, permetran documentar la llarga vida de les adoberies en aquest sector de la ciutat i com s’adaptaven a les necessitats de cada moment, fins i tot després d’haver-se enderrocat la muralla.
La intervenció arqueològica ha permès descobrir diferents elements i estructures:
- Muralla. Part del tram paral·lel al riu de la muralla que tancava la ciutat medieval i que delimita l’actual Centre Històric de Lleida. Es conserva en una alçada d’entre dos i tres metres dels prop de deu que tindria originalment. Aquesta estructura té la màxima protecció patrimonial: Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).
- Adoberia. Localització de diversos dipòsits i estructures de les adoberies medievals de Lleida, en funcionament fins les darreries del segle XIX. Els elements descoberts són:
- dos arcs apuntats sota la mitgera del Palau de la Diputació i restes d’altres que indiquen com se sostenia la coberta de l’edifici adober
- un enllosat que pot correspondre a un pati
- els característics dipòsits adossats que permetien les tasques de neteja i preparació de les pells per als usos artesanals
- una complexa xarxa de conduccions amb diverses reformes, que mostra la forta activitat de l’espai al llarg del temps
- un pou de sínia per assegurar la disponibilitat de la capa freàtica que alimenta les adoberies
- Sèquia. A un parell de metres per fora de la muralla apareix una gran canalització coberta amb lloses a dues vessants. Encara es desconeix la seva funcionalitat exacta, però podria tractar-se de la sèquia d’Alcarràs que cita Josep Lladonosa i que fins ara no havia estat localitzada.
En aquests moments, resta aproximadament un 30% de la intervenció per conèixer amb més detall l’evolució del solar i de les adoberies que l’ocuparen al llarg del temps com a activitat principal.
Els elements trobats pertanyen a diferents èpoques, com les restes ceràmiques de l’època romana, la muralla de l’època medieval o la sínia d’origen andalusí.
Lleida, 26 de gener de 2016
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat