La Diputació de Lleida s’ha posicionat de nou a favor del català amb l’aprovació en el Ple d’aquest dijous de la declaració instucional en defensa del català i dels drets lingüístics dels catalanoparlants a la Franja, després de l’aprovació de la llei de llengües de l’Aragó, que en canvia la denominació i el reconeixement oficial.
El text ha comptat amb el suport de l’equip de govern (CiU i CDA) i del PSC i ERC; el PP ha votat en contra, tot i reconèixer el seu portaveu que el català és la llengua que es parla a la Franja. "Sí, però no, es fa difícil d’entendre. O es parla català o es parla Lapao. Aquest creacionsime lingüístic no val. El que cal és acceptar la normalitat, utitlitzar el sentit comú i respectar la convivència", ha dit Reñé.
Els acords de la declaració són els següents:
Primer.- La Diputació de Lleida manifesta el seu total rebuig a l’acord que ha pres el Parlament aragonès sense cap mena de base científica ni lingüística, que suposa un canvi en la denominació del català a l’Aragó, i denuncia l’ús de denominacions de la llengua catalana impròpies i allunyades de qualsevol rigor acadèmic.
Segon .- La Diputació de Lleida manifesta que la llengua materna i d’ús social habitual de més de quaranta mil persones a les localitats de la Franja és el català.
Tercer.- La Diputació de Lleida demana a les institucions aragoneses que respectin la denominació científica internacional del català a la Franja i que vetllin per emprar criteris científics i filològics a l’hora de reglamentar la política lingüística.
Quart.- La Diputació de Lleida vol mantenir i enfortir les relacions territorials amb les poblacions de la Franja. Les divisions administratives de l’Estat espanyol no han de ser un obstacle insalvable entre territoris amb seculars i estrets lligams històrics, socials, econòmics, culturals i lingüístics.
Cinquè.- Donar trasllat d’aquests acords al govern d’Aragó, als grups polítics de les Corts aragoneses, al govern d’Espanya, als municipis de la Franja, a les associacions culturals i històriques aplegades en la Iniciativa Cultural de la Franja (Institut d’Estudis del Baix Cinca, Associació Cultural del Matarranya i Centre d’Estudis Ribagorçans), i als grups polítics del Parlament de Catalunya.
Lleida, 23 de maig
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat