Una vintena de restauradors, que cuinen un dia a la setmana en aquest menjador social, reben l’elogi del president Joan Talarn per representar els valors que fan sentir-nos orgullosos com a societat
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat de la diputada d’Igualtat Sandra Marco, ha participat aquest dilluns en la presentació del llibre ‘Cuina Amiga. Fogons solidaris’, editat per Como Pomona, i escrit pel periodista i sommelier Rafa Gimena, que relata la creació i experiència del col·lectiu Cuina Amiga. Aquest grup solidari format per una vintena de restauradors lleidatans cuina un dia a la setmana per l’espai comunitari El Menjador que gestionen la Fundació Jericó i el Banc dels Aliments de les Comarques de Lleida.
Aquesta activitat la duen a terme per torns des de fa quatre anys en el marc de la campanya ‘Diumenge cuino jo’. El llibre, de 148 pàgines, està dissenyat i maquetat per l’estudi Latipo i té un preu de 20 euros, que es destinen íntegrament al projecte El Menjador gràcies al suport d’entitats i productors locals que han finançat la seva edició i impremta.
A la Sala d’Actes de la Diputació de Lleida, el president Talarn ha destacat que “el projecte Cuina Amiga té tot el Gust de Lleida que ens distingeix: perquè la solidaritat, la col·laboració desinteressada i cercar la dignitat de totes les persones que formen part de la nostra societat complexa són valors de qualitat que van associats a tot allò del que ens volem mostrar orgullosos a través d’una idea que ens ha de projectar més enllà de la nostra Terra d’Oportunitats”.
En una primera part, a més de fer crònica del naixement de Cuina Amiga, el llibre relata i explica el projecte El Menjador, així com les dues entitats locals que el patrocinen i gestionen. En una segona part de l’obra, amb un centenar de pàgines il·lustrades amb fotografies de Javier Martín; a partir d’entrevistes i la seva experiència, Gimena fa una ressenya de cada un dels vint-i-cinc restauradors vinculats al col·lectiu. Finalment, també incorpora un receptari amb vit-i-cinc elaboracions facilitades per cada un dels cuiners i cuineres. El llibre està dedicat al jove restaurador Pere Castaño, del restaurant Malena, que va participar en l’obra, tot i que va perdre la vida en un accident de trànsit durant l’edició del llibre.
“Amb la recaptació íntegra de la seva venda, aquest llibre vol ser un petit ajut per al finançament del projecte El Menjador de la Fundació Jericó i el Banc dels Aliments de Lleida. Alhora que retre homenatge a tots els restauradors del col·lectiu Cuina Amiga, que fan possible que els usuaris d’aquest espai puguin gaudir els diumenges d’un dinar de restaurant”, explica l’autor i editor, Rafa Gimena, de Como Pomona.
‘Cuina Amiga. Fogons solidaris’ compta amb receptes de Josep Vila (Mister Plat), alumnes de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida, Lluís Bonillo (Aula Gastronòmica), Mercè Camins (Bellera), Arnau París (Molí de la Vansa), Pere Castaño (Malena), Frederic Wilhelm Miralles (Braseria Isidro), Jordi Pallàs (Aimia), Mateu Blanch (Caravista), Héctor Rodríguez (Carballeira), Jesús Gimena (L’Espurna), Genís Santos (El Barri), Gabriel Jové (Grup La Ramona), Montse Guardiola (El Celler del Roser), Gonzalo Ferreruela (Ferreruela. Cuina de la Terra), Salvador Trabalón i Aroa Núñez (Saroa), David Colomina (Tòfol), Ramon Tudela (l’Arrosseria x No Rules), Àngel Esteve (Sisè), Joel Castañé (La Boscana), Josep Ramon Cases (Sucre i Disseny), Chaimaa Arjam (Obrador Creativo Arenas), Núria Porté (El Menjador) i Jordi Pons (Pastisseria Pons).
Como Pomona ha finançat el projecte amb l’ajut dels supermercats Plusfresc, la Federació de Colles de l’Aplec del Cargaol, i els productors agroalimentaris locals: Actel Grup, Alemany, Badia Vinagres, Borges, Cal Esmet, Cal Quitèria, Codi 0 – Horta de Lleida, Farré Vidal Tòfones, Formatges Camps, Fruits de Ponent, Laumont, Oli Les Cabanes, Lo Pernil de Ponent, Marnuthem, Vedella Massot, Nufri, Treccop i Urgasa. La Diputació de Lleida ha finançat la impremta; i això permet una recaptació íntegra de la venda del llibre per al projecte El Menjador.
Lleida, 31 de març de 2025
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat