L’Estany d’Ivars

[RoyalSlider Error] No post attachments found.

Després que als anys 50 i contra la voluntat popular es dessequés, el desembre de 2001 va culminar un llarg procés de negociacions que conduí a la recuperació definitiva de l’Estany d’Ivars, una de les zones humides més importants d’Europa.

L’aqüífer natural d’Ivars es trobava situat al que avui és la comarca del Pla d’Urgell, als termes municipals d’Ivars d’Urgell i Vila-sana. S’havia originat en temps quaternaris com a dipòsit d’aiguamoll, s’alimentava de fonts subterrànies, però en anys poc plujosos arribava a dessecar-se i al llit hi aflorava un substrat salí. En ésser establerts els regatges del canal d’Urgell, les seves dimensions arribaren a 3 quilòmetres de llarg per 1 d’ample i es convertí en un paratge natural amb una variada i copiosa fauna. Els pobles de la zona feien servir l’estany de punt de trobada social i molts vivien del comerç de la caça i la pesca.

L’Estany d’Ivars es convertí en el més gran de Catalunya, amb un total de 132 hectàrees, 97 de les quals són inundables i 35 de zona perifèrica. El projecte de restauració preveu la declaració de Refugi de Fauna Salvatge, amb la construcció d’illes artificials per a la creació d’hàbitats naturals diversos. No hi està permesa la caça, però sí la pesca controlada i una part de l’estany és navegable.

Més informació