L’exposició col·lectiva ha estat inaugurada aquest dimarts a l’Espai Macià de les Borges Blanques. La Diputació dóna suport a un projecte que, sota aquest mateix nom, organitza SMC Salut Mental de Catalunya Terres de Lleida
L’Espai Macià de les Borges Blanques ha acollit aquest dimarts la inauguració de l’exposició col·lectiva “Creativitat i Salut Mental”, que organitza SMC Salut Mental de Catalunya, encabida dins de les jornades de salut que es realitzen des de la regidoria de Salut i Benestar Social i Família de les Borges. La Diputació de Lleida ha estat representada per la diputada Maria Antònia Pubill.
El projecte “Creativitat i salut mental” és fruit de la tasca de la Coordinadora Salut Mental Catalunya Terres de Lleida, conjuntament amb l’artista Mercè Torrentallé. L’objectiu d’aquest projecte és lluitar contra l’estigma i la discriminació que pateixen les persones afectades d’un trastorn mental i aconseguir la normalització i la integració social tant dels afectats con del seu entorn. El projecte està subvencionat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Lleida, i compta amb el suport dels Departaments de Benestar Social i de Salut, d’Obertament i d’Art Brut.
En el transcurs de la inauguració Pubill va destacar que “són artistes amb trastorns mentals que gràcies a la creativitat han pogut superar o bé conviure amb la seva malaltia. La finalitat d’aquesta exposició és important perquè vol acabar amb els estigmes socials d’aquests trastorns i es podrà veure a la majoria de capitals de comarca del territori lleidatà”.
L’Associació TALMA de Juneda, juntament amb el consistori de les Borges Blanques col·laboren en la primera mostra itinerant del projecte, que es pot veure fins al 26 d’abril de 2015 a l’Espai Macià, amb la mostra de 42 obres cedides per artistes que han comprovat en primera persona com la creativitat els ha ajudat a conviure amb un trastorn mental: Ricard Mira, mestre escultor; Pepi Montesinos, ceramista; Eva Rauret, poetessa i fotògrafa; i Mercè Torrentallé, escriptora i pintora.
El projecte consta d’una exposició itinerant per les capitals de comarca de la demarcació de Lleida. La primera fase finalitzarà el mes de febrer de 2016 a la Biblioteca de Lleida de Rambla Aragó, on també es farà un cicle de conferències i altres activitats relacionades amb el tema de la salut mental.
La inauguració celebrada aquest dimarts ha estat precedida de la xerrada “L’art com a eina terapèutica”, a càrrec del director Territorial del Departament de Cultura de les Terres de Lleida de la Generalitat de Catalunya, Josep Borrell, conjuntament amb els artistes de la mostra.
Dilluns vinent, dia 20 d’abril, a les 20.00 hores, al mateix Espai Macià es realitzarà la conferència “Pinzellades envers la salut mental”, amb la participació del psiquiatra i director territorial dels Serveis de Salut de Lleida, Pirineu i Aran de la Generalitat de Catalunya Joan Pifarré; la psiquiatra de l’Hospital de Santa Maria de Lleida, Maite Utgés; la coordinadora de l’Associació Talma i del Club Social el Compàs de Juneda, Laura Pifarré, i Mercè Torrentallé, persona amb trastorn mental, pintora, escriptora i usuària del club social El Porxo de Balaguer, a més de presidenta de l’Associació Salut Mental la Noguera.
Cal recordar que la Diputació de Lleida participa activament al programa “Activa’t per la Salut mental”, un projecte liderat per la Federació de Salut Mental Catalunya conjuntament amb el Departament de Salut i el de Benestar i Família de la Generalitat. Aquest programa té com a objectiu transformar el paper passiu de les famílies i la pròpia persona afectada per un trastorn mental en subjectes actius i agents de salut en el seu propi procés de recuperació.
La porta d’entrada a aquest circuit són els Espais Situa’t, que es convertiran en el pilar principal del circuit d’atenció i actuaran com a coordinadors de tot el procés. En el cas de Lleida, aquest espai s’ubicarà a la seu de l’Associació Salut Mental Ponent, que actualment està en procés de trasllat a un nou local situat al número 1 del carrer Henry Dunant.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, es va comprometre recentment davant la junta directiva de l’Associació Salut Mental Ponent a atorgar-los un ajut de 70.103 euros per poder fer efectiu el seu trasllat. Aquesta aportació al programa se suma als 24.000 euros que la Diputació de Lleida va atorgar l’any passat a la Federació de Salut Mental Catalunya per al desenvolupament de l’estudi del pla pilot al territori de Lleida.
Les Borges Blanques, 15 d’abril de 2015
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat