Científics de Catalunya, l’Estat i França participaran a la jornada sobre iodur de plata que organitza la Diputació

ORIrene_i_tora_a_la_roda_de_premsa_de_presentacio_de_la_jornada_00_editora_2_6063_0_1

La Diputació de Lleida i l’ADV Terres de Ponent han presentat aquest divendres el programa de la Jornada tècnica que es dura a terme el dia 27 de setembre, de 16 a 20 hores, en el marc de la Fira de Sant Miquel i que reunirà les màximes veus científiques i tècniques que han estudiat l’ús del iodur de plata.

Sota el títol “”Parlem del iodur de plata”, la Diputació dóna compliment al compromís que va sorgir el mes passat en la trobada amb representants de sindicats, organitzacions agràries, cooperatives, productors, consells comarcals, els ajuntaments de les zones més castigades per la pedra aquest estiu, i el departament d’Agricultura i Governació, i d’on va sorgir la necessitat de disposar de més informació científica a favor i en contra de l’ús d’aquest component.

“Entenem que les decisions que es prenguin han de ser fruit d’un debat ampli i ens hem de carregar tots de raons científiques i serenes”, ha explicat el president de la Diputació, Joan Reñé.

I ha afegit: “cal que tinguem aquesta informació per tornar-nos a seure i decidir què és el més convenient i just per poder minimitzar els efectes de les pedregades, que està clar que destrossen una part de l’economia i de l’aspecte moral de la gent que ho pateix”.

La jornada reunirà diferents experts amb la matèria per tal de debatre aspectes com ara com actua el iodur, la seva eficàcia, els efectes sobre el medi ambient i les persones, els efectes sobre la pluja, i a més, posar sobre la taula diferents experiències de lluita contra el fenomen de les tempestes en altres indrets.

Els participants que ja han confirmat la seva assistència són:

• El catedràtic de la Universitat de Toulouse i assessor tècnic de l’Associació francesa ANELFA, Jean Dessens.
• El director gerent de l’Associació ANELFA, Claude Berthet
• El director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig.
• El cap de la unitat de Sistemes d’Observació Meteorològica del SMC, Roger Vendrell.
• El gerent de la Asociación Antigranizo de Aragón, Fernando Pelijero.
• El dissenyador de generadors de iodur de plata a l’Aragó, Antonio Vega
• El catedràtic de la Universitat de Lleó i director tècnic d’ANELFA, José Luís Sánchez.

En aquest sentit, la directora tècnica de l’ADV Terres de Ponent, Maite Torà, ha destacat la qualificació dels participants, com Jean Dessens, que membre de l’ANELFA, “que coneix molt bé el tema, ha participat en molts congressos i ha fet moltes publicacions” o del professor José Luís Sánchez, membre de la Universitat de Lleó “que és la universitat que més ha treballat el tema de la calamarsa i la pedra i ha fet diferents estudis d’eficàcia”.

Lleida, 30 d’agost de 2013

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat