Cervera dona el tret de sortida dels actes de desgreuge a les dones que van patir la repressió acusades de ser bruixes

cartell-dona

Organitzat per l’Àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida, ‘Sàpiens’ i la Paeria de Cervera, consistirà en la projecció de la docuficció ‘Bruixes, la gran mentida’ i una taula rodona sobre les actituds masclistes que encara perduren a les nostres societats

 

Sota el lema ‘Memòria és nom de dona’, aquests actes continuaran al llarg de l’any a la Seu d’Urgell, Bossòst, Bellcaire d’Urgell i Torrefarrera, municipis que van viure episodis de cacera de bruixes

 

Cervera donarà el tret de sortida aquest divendres, 11 de març, a la campanya ‘Memòria és nom de dona’, amb la qual l’Àrea d’Igualtat de la Diputació de Lleida i Sàpiens organitzen aquest any 2022 cinc actes de desgreuge a les dones que al llarg de la història van patir la repressió acusades de bruixeria. L’eix d’aquestes accions serà la projecció del documental ‘Bruixes, la gran mentida’, produït per Sàpiens i que va ser emès per TV3 en l’espai ‘Sense ficció’. L’emissió va fer un 12’3% del share i 273.000 espectadors, situant-se entre els 10 programes més vistos del dia i dels més vistos del prime time.

 

En col·laboració amb la Paeria de Cervera, aquest divendres, a les 19.30 al Cinema Casal de Cervera, es projectarà el film i a continuació es portarà a terme una taula rodona sota el títol “Cervera fa justícia amb les dones perseguides”. Moderada per la periodista cerverina Judith Castellà, en el col·loqui participaran l’historiador i assessor de Sàpiens Àngel Casals, l’actriu Meritxell Yanes i la directora del Museu de Cervera, Carme Bergés.

 

La diputada d’Igualtat, Helena Martínez, recorda que aquesta activitat, que va més enllà del 8 de març i busca mantenir de manera permanent el debat públic sobre la igualtat, pretén “contribuir a un exercici de reparació de justícia històrica envers totes aquelles dones que van patir la repressió i un nivell de violència extrem que, en part, és origen de moltes de les actituds masclistes que encara perduren a les nostres societats”.

 

‘Bruixes, la gran mentida’, dirigit per Joanna Pardos amb la realització de Roman Parrados, ambdós especialistes en investigacions històriques, connecta la repressió dels segles XV i XVII amb la violència de gènere del present a través de l’exposició d’uns casos concrets, com la recreació del judici a Jerònima Hugueta, la Carabassera, a la Seu d’Urgell, i les anàlisis d’una varietat d’especialistes en diferents matèries, des de la històrica a la judicial, passant per la cultural i la sociològica. El documental és fruit del monogràfic que la revista Sàpiens va realitzar sobre aquest fenomen.

 

Actes semblants, adaptats a la singularitat de cada localitat, continuaran a quatre més de les moltes poblacions de Lleida, Pirineu i Aran que van viure episodis de cacera de bruixes, com la Seu d’Urgell, Bossòst, Bellcaire d’Urgell i Torrefarrera.

 

 

Lleida, 9 de març de 2022

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat