La Diputació de Lleida va ratificar tal dia com avui en el ple del 23 de desembre de 1913 el reial decret aprovat per Madrid que permetia la creació de la Mancomunitat juntament amb les altres tres diputacions catalanes
El passat 18 de desembre es van complir cent anys de l’aprovació per part del Congrés dels Diputats d’aquest reial decret que faria possible la constitució de la Mancomunitat catalana, el primer organisme de govern per a tot Catalunya i precursora de la futura Generalitat
El 18 de desembre de 1913 el govern espanyol va aprovar el reial decret que permetria que es mancomunessin les quatre diputacions provincials catalanes sota la presidència d’Enric Prat de la Riba.
La Diputació de Lleida va ser una de les corporacions signatàries d’aquest decret aprovat pel govern d’Eduardo Dato (1856-1921) que permetia una certa descentralització administrativa només aprofitada per les quatre corporacions catalanes.
La Diputació de Lleida va acordar en la sessió plenària del 23 de desembre de 1913 “acceptar la invitació de la Diputació provincial de Barcelona per constituir amb ella i amb les de Tarragona i Girona la Mancomunitat Catalana”. En la mateixa sessió es va aprovar el nomenament dels diputats que formarien part de la Comissió interprovincial per la redacció de l’avantprojecte dels Estatuts de la Mancomunitat.
L’acta del ple d’aquell 23 de desembre de 1913 recull el sentiment d’unió del poble català i la satisfacció dels diputats de poder donar un pas endavant amb la creació de la Mancomunitat. El llavors president de la Diputació de Lleida, José Maria España, afirmava que “Catalunya dividida administrativament en províncies […] se sent una, de tal forma que tota veritable tendència a la concreció de la seva unitat no només espiritual, que creu que ja la té, sinó pràctica és rebuda amb simpatia en tota la terra catalana”.
I el president va continuar dient que amb aquesta Mancomunitat “preteníem descongestionar el cap que es trobava pletòric per una tendència exagerada d’absorbir funcions pròpies dels membres, es creia i encara es creu aconseguir-ho, alleugerint el centre de servei que ell de lluny no pot realitzar sense un elevat cost de mitjans i de temps”.
Els diputats provincials lleidatans Roca, Pereña, Oliva, Florensa, Riu, Rovira, Aunos, España, Gil, Lasala i Mestre van ser els protagonistes d’aquest fet històric.
L’estructura de la nova institució estava formada per una assemblea de 96 diputats provincials (36 per Barcelona i 20 per cadascuna de les altres tres demarcacions). També estava constituïda pel Consell, integrat per vuit consellers i el president de la Mancomunitat.
La Mancomunitat va tenir una vida curta, fins el 1923, però va ser una experiència extraordinària en la història de Catalunya. Va contribuir a modernitzar el país i a concebre tot el territori com una única unitat on tots els ciutadans, visquessin on visquessin, tenien les mateixes oportunitats i serveis.
En l’àmbit de l’educació i la cultura, la Mancomunitat va treballar per crear una xarxa de biblioteques públiques amb l’objectiu que totes les poblacions tinguessin el servei de préstec i lectura, va apostar per la formació de mestres i la seva presència a tot el territori i va crear l’Escola Superior d’Agricultura i l’Escola de Comerç Local a Lleida.
Pel que fa a les infraestructures, la Mancomunitat va voler fer arribar la xarxa de comunicació telefònica a les zones rurals més allunyades i moltes de les carreteres locals que avui existeixen procedeixen de la xarxa de camins que va crear la Mancomunitat i que anys després es van asfaltar.
En conclusió, la Mancomunitat va representar el renaixement polític de Catalunya que a les comarques lleidatanes es va materialitzar amb una gran acció sobre el territori.
La commemoració del centenari de la creació de la Mancomunitat catalana anirà acompanyada durant tot l’any 2014 d’una sèrie d’activitats i esdeveniments als que se sumarà la Diputació de Lleida.
Lleida, 23 de desembre de 2013
Cap de l’Àrea de Comunicació, Maricel Pujol
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat