El certamen tindrà lloc el dia 10 al pavelló poliesportiu amb degustacions de formatges artesans, maridatges, música, espectacles i sortejos
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; l’alcalde del Palau d’Anglesola, Francesc Balcells; el responsable de Formatges Camps, Robert Camps, i el responsable de Comunicació de PlusFresc, Joan David Porté, han presentat aquest dimarts la desena edició de la Mostra de Formatges Artesans de Ponent que se celebrarà el dia 10 al Palau d’Anglesola, amb la participació de 14 formatgeries artesanes. La presentació ha tingut lloc al PlusFresc Mollerussa.
L’organització ha programat diverses propostes que van des de les degustacions de formatges artesans, passant per maridatges, música, espectacles i sortejos.
Entre d’altres, destaca l’atorgament de Formatger d’Honor al Mag Lari; sessions de cuina en directe a càrrec de Víctor Nicolau, de PlusFresc, o Ivan de la Mata, d’On Egin; tasts a cegues de formatges i maridatges, tallers de cuina infantils, concurs popular de pastissos de formatge, música en directe o trobada de vehicles clàssics.
Joan Talarn ha destacat, en la seva intervenció, que “és important que els més menuts es familiaritzin de forma lúdica amb els productes artesans”, i que “amb mostres així fomentem no només futurs consumidors responsables de productes locals, sinó també noves generacions orgulloses de la seva terra”.
De les 14 formatgeries catalanes participants, quatre són de la demarcació de Lleida: Formatges Monber (Agramunt); Formatges de Ponent-Cal Quitèria (Almacelles); Formatges Camps (el Palau d’Anglesola) i Formatges de Pallars (Talarn). Aquestes es complementen amb la presència de Làctics Ubach (Vic); La Petita Ànima (Vacarisses); Formatges Veciana (Segur de Veciana); Formatges Sant Gil d’Albió (Albió); Formatges Gavarresa (Artés); Formatgeria Roura Soler (Sant Pau de Segúries); Caterí Cuinant Formatges (Calders); Formatge Bauma (Borredà); Camins del Nord (Sant Sadurní d’Anoia), i Cal Cantaré Formatgeria (Santpedor).
Francesc Balcells ha explicat que s’ha preparat un programa de celebració pels deu any de mostra. “Hi ha més parades que mai, amb 14 formatgeries, i sis parades artesanes representant les comarques de Ponent. A més hi haurà activitats paral·leles que faran que passin coses al pavelló, al voltant del formatge”.
De la seva banda, Robert Camps ha dit que a Catalunya hi ha 120 formatgeries “de les quals 81 estan al Gremi de Formatgers Artesans de Catalunya. Cada any es va afegint una formatgeria. Fa 10 anys n’hi havia 70, i això ens indica que la cultura formatgera està creixent. Sempre s’ha dit que França, Suïssa i Itàlia són grans productors de formatges, però aquí, a Catalunya, no hi tenim res a envejar”.
Finalment, Joan David Porté ha recordat que des de PlusFresc es dona suport als productors locals, i que “cada vegada hi ha més afeccionats als formatges i això repercuteix en les vendes i que la gent tasti el producte que fem a casa nostra”.
Mollerussa, 5 de novembre de 2024
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat