Avui comença al monestir cistercenc de Vallbona de les Monges el cicle musical que clourà el desè aniversari l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida.
La Diputació de Lleida, conjuntament amb la Fundació Julià Carbonell i amb el suport de les entitats i institucions musicals de Ponent, creà l’any 2002 l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida amb el propòsit de fomentar el desenvolupament musical del territori, oferir una sortida professional als nostres músics i contribuir, des de les comarques de Lleida, al patrimoni musical del nostre país.
Han passat deu anys i aquell projecte simfònic, que pretenia fer arribar el simfonisme i la música de gran format a totes les comarques de Ponent, continua més viu que mai i amb uns resultats magnífics, perquè la Julià Carbonell ha esdevingut, una dècada després, una orquestra de referència en el panorama musical català, un reeixit exemple d’esforç col•lectiu i un clar exponent d’empenta i perseverança de les terres de Lleida i de la seva gent.
Com tots els grans projectes, els inicis són complexes. La creació d’un conjunt orquestral era un repte i un sobreesforç per part de tothom: per la Diputació de Lleida, presidida per Josep Pont, per la Fundació Julià Carbonell i, finalment, pels mateixos músics. El compromís dels professionals de l’orquestra amb el projecte –amb els seus directors musical i tècnic al capdavant, Alfons Reverté i Antoni Pallés– ha estat la clau de la supervivència i perdurabilitat d’una aposta musical que molts veien, aleshores, inabastable i de curta volada.
Per tant, no puc amagar la meva satisfacció, tan personal com per la institució que presideixo, perquè després de deu anys l’orquestra continua sent un dels projectes musicals més rellevants i ambiciosos de la història d’aquestes terres i del nostre país. Enrere queda, doncs, deu anys de treball molt prolífic: de múltiples concerts per donar a conèixer l’orquestra a totes les comarques, de fer arribar la música a tothom, de fer promoció i pedagogia musical amb sessions per als més joves, d’interpretar els grans clàssics i de recuperar obra musical inèdita de músics lleidatans d’altres èpoques (els Granados, Carnicer o Andreví). I tot això sumat converteix l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell en una eina cultural al servei del territori i en una de les millors cartes de presentació d’aquestes terres.
Aquest cicle de concerts que comença a Vallbona de les Monges i continuarà a Gerri de la Sal (per significar les terres de la plana i la muntanya de Lleida) pretén facilitar l’accés de tots els ciutadans a la música simfònica i oferir als ajuntaments una programació musical de gran format en uns moments en què les disponibilitats pressupostàries són limitades.
I finalment, els actes programats en la celebració d’aquest desè aniversari s’emmarquen en la voluntat de la Diputació de Lleida de continuar apostant per la cultura i el territori. Volem fer “cultura de territori”, indissimulablement i en un doble sentit: que els ciutadans disposin de les mateixes oportunitats, siguin d’on siguin, visquin on visquin; i que la planificació en polítiques culturals reporti clarament un valor afegit transversal, d’estímul i riquesa, als nostres pobles i comarques.
Joan Reñé i Huguet
President de la Diputació de Lleida
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat