Artesania de pastor i gastronomia local en la 7a Fira de la Mel de Riner

Fira_Mel_01

Fira_Mel_03

Fira_Mel_02

Tindrà lloc els dies 6 i 7 d’abril al Santuari del Miracle, amb una oferta en la qual la mel és la protagonista, amb d’altres productes derivats de l’apicultura, formatges i altres lactis, embotits, licors i caves, cistelleria, llibres, objectes de fusta, bijuteria i material per a l’apicultura[/destacata]

 

El vicepresident de la Diputació de Lleida, Agustí Jiménez; l’alcalde de Riner, Joan Solà, i el responsable de les exposicions de la Fira, Màrius Codina, han participat aquest dilluns en la roda de premsa de presentació de la 7a Fira de la Mel de Riner, que tindrà lloc els dies 6 i 7 d’abril, al Santuari del Miracle. També hi ha assistit el diputat Fermí Masot.

 

L’oferta que els visitants podran trobar a la fira inclou —entre altres— mel i productes derivats de l’apicultura, aliments diversos (formatges i altres lactis, embotits), licors i caves, cistelleria, llibres, objectes de fusta, bijuteria i material per a l’apicultura. L’organització compta, a dia d’avui, amb 35 parades que han d’oferir productes artesanals i de proximitat, però en tots els casos han de portar mel o algun producte relacionat amb aquest aliment o amb l’apicultura, en general. També s’han previst una vintena d’activitats paral·leles.

 

Agustí Jiménez ha recordat el complicat moment que viu el sector primari al país. “Hi ha malestar entre els pagesos i el cert és que l’apicultura no viu al marge d’aquesta situació. Els apicultors són tan necessaris com ho són les abelles i la producció de mel. Però, a més a més, a aquests problemes de conjuntura, també cal afegir-hi el fet que, de les més de 2.000 espècies d’abelles que hi ha a Europa, un 9% es consideren amenaçades i un 37%, en declivi, segons l’informe capdavanter ‘Els pol·linitzadors silvestres a Catalunya’”.

 

Per tot plegat ha desitjat que les jornades que se celebraran a Riner “contribueixin a preservar i tenir cura d’aquesta tradició ancestral. Els homes i les dones han cultivat, des de sempre, el seu amor per les abelles i això ens ha permès, al llarg dels segles, tenir cura de la biodiversitat i sentir-nos més vinculats al territori”.

 

Els visitants també podran gaudir, durant el diumenge, de diverses activitats paral·leles, com un esmorzar popular; degustació de tapes elaborades amb mel; jocs infantils al voltant de l’apicultura i taller de maquillatge infantil; l’acte de lliurament del guardó ‘L’Abella Rinerenca’ a un personatge que s’ha destacat per treballar en pro del municipi; les portes obertes a la Casa Gran del Miracle; l’exposició ‘Musicadures de pastor’, que ja es va poder visitar durant la Fira de Nadal, centrada en la vida d’aquestes persones, i que permet gaudir d’objectes relacionats amb aquest ofici, com decoracions en fusta (collars d’ovelles, culleres, pipes o flabiols) o un maniquí abillat amb un vestit de pastor, ‘El fascinant i curiós món de les abelles’, ‘Origami, plecs senzills per fer figures complexes’, o ‘Taules amb cor de roure’, així com el sorteig d’una panera amb productes de mel.

 

Pel que fa a la programació del dissabte, dia 6 d’abril, s’ha previst un taller d’Origami, amb el títol ‘El món de les abelles’; maridatge de mel i música amb al grup musical Sal i Pebre, o l’experiència gastronòmica a l’entorn de la mel, ‘La cuina i la mel’, a càrrec del xef Xavier Lahuerta, al restaurant El Villaró del Bosc

 

Quant a la jornada tècnica prèvia, Joan Solà ha explicat que “enguany se centra en el projecte Redicat, una original iniciativa centrada en la recuperació i protecció de les abelles, i que consisteix bàsicament a ‘rescatar’ eixams d’abelles que s’han instal·lat en espais urbans i portar-los a indrets rurals”. El projecte, concretament, promou aquest rescat, per mitjà de caixes-niu, d’eixams d’abelles que es perden, s’instal·len en indrets urbans com ara edificis històrics o cases d’habitatges i provoquen problemes i molèsties als veïns, o són eliminats directament per l’acció humana. Un cop capturats, aquests eixams són traslladats des dels municipis emissors als municipis receptors, situats en zones rurals, on tornen a la natura per seguir pol·linitzant els vegetals.

 

Lleida, 25 de març de 2024

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat