Ametllers a prova per produir un 2.000% més de l’habitual

Reñe_finca_Maials_ametllers_001_SLI

Reñe_finca_Maials_002_SLI

Reñe_finca_Maials_tofona_001_SLI

L’ametller en regadiu té una potencialitat productiva molt superior a la de secà. La mitja de producció d’ametlla en secà a Catalunya és de 125 kg de gra per hectàrea, en regadiu aquesta producció augmenta fins als 1.500 kg i a la finca de Maials esperen arribar als 2.500 kg

La Diputació de Lleida, juntament amb l’IRTA i la Universitat de Lleida (UdL) ha posat en marxa a la seva finca de Maials les plataformes experimentals amb ametllers i tòfones per determinar amb quina dotació de reg s’obté una millor producció.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, juntament amb l’alcalde en funcions de Maials, David Massot, i tècnics de l’IRTA i de la Universitat de Lleida (UdL), han visitat aquest dijous la finca de Maials, on ja s’han plantat els ametllers i també les alzineres per l’assaig de cultiu de tòfones.

Reñé ha assegurat que es tracta de dos experiments que són una clara aposta de la corporació pel sector agrari de les comarques lleidatanes i per obrir noves oportunitats a la zona regable del Segarra-Garrigues.

En el cas dels ametllers, el president de la Diputació de Lleida ha explicat que es tracta d’un assaig innovador a les comarques lleidatanes que permetrà obtenir dades molt precises i rigoroses sobre quines dotacions i gestions de reg ofereixen la millor producció.

“És una clara aposta per oferir informació tècnica als pagesos i empreses agrícoles posant en valor el Segarra-Garrigues i promoure cultius com l’ametller en regadiu”, ha afegit Reñé.

Un dels principals objectius d’aquest projecte experimental és que tota la informació arribi als pagesos, cooperatives i empreses agràries des del primer moment i durant tot el procés d’assaig. Per aquest motiu, s’organitzaran jornades informatives i de portes obertes per explicar com evoluciona l’experiment i quines dades i observacions se n’obtenen perquè cada propietari es pugui adaptar segons la dotació d’aigua de la que disposi.

El cap del Programa d’ús eficient de l’aigua de l’IRTA, Joan Girona, ha explicat que preveuen que al 2016 comencin a tenir alguna ametlla i que al 2017 els ametllers, plantats al març d’aquest any, tinguin una producció suficientment representativa.

L’ametller en regadiu té una potencialitat productiva molt superior a la de secà. La mitja de producció d’ametlla en secà a Catalunya és de 125 kg de gra per hectàrea, en regadiu aquesta producció augmenta fins als 1.500 kg i a la finca de Maials esperen arribar als 2.500 kg, segons ha explicat Girona.

El projecte, que suposa una aportació de 730.000 euros per part de la Diputació de Lleida, pren com a referència els camps d’assaig de la Vall de Sant Joaquim, a Califòrnia, on les plantacions d’aquest fruit sec són de vital importància per al sector primari i agroindustrial.

A la finca de Maials s’han plantat ametllers en una superfície de 7 hectàrees per tal d’estudiar la resposta dels arbres a les diferents dotacions de reg.

Assaig de cultiu de tòfones inoculades a alzineres

La finca de Maials també acull un segon experiment en col·laboració amb la Universitat de Lleida (UdL) que consisteix en l’estudi de les necessitats hídriques de les tòfones negres i blanques i la seva adaptació a les comarques meridionals de Lleida.

Per desenvolupar-ho, fa un parell de mesos que es van plantar a la finca de Maials unes 300 alzineres en una hectàrea de superfície per al cultiu de tòfones inoculades.

El cultiu de tòfona necessita quantitats escasses però molt precises d’aigua, ja que una falta o un excés poden reduir o anul·lar la productivitat d’una plantació. A Lleida coexisteixen la tòfona negra i la tòfona d’estiu, amb menys valor de mercat, però d’interès a zones massa càlides per a la tòfona negra.

El professor de Patologia de la UdL, Carlos Colinas, ha explicat que l’experiment consisteix en saber com reaccionen les dues tipologies de tòfona a les zones més baixes en base a diferents dotacions de reg i temperatures. També servirà per comparar la producció i rendibilitat de cadascuna de les tipologies de tòfona.

Per la seva part, Reñé ha indicat que en aquest cas també es treballa amb l’objectiu de trobar les millors eficiències per promocionar el cultiu de la tòfona en el futur regadiu del Segarra-Garrigues.

Maials, 4 de juny de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat