La Diputació de Lleida no és aliena a la importància de reduir la despesa energètica dels ens locals, especialment en aquests moments de dificultats econòmiques. Per aquest motiu, la corporació que presideix Joan Reñé desenvolupa programes i accions de suport als ajuntaments per adquirir tecnologies més eficients i respectuoses amb el medi ambient. El context marc d’aquestes ajudes deriva del que es coneix com a programa Plans d’Acció d’Energia Sostenible (PAES) i les subvencions ascendeixen a 400.000 euros en conjunt per tal que els consistoris renovin l’enllumenat públic, sistemes de calefacció o de climatització
En total, se n’han beneficiat 54 ajuntaments de les comarques de Lleida que duran a terme 58 projectes per tal de renovar l’enllumenat públic, la instal·lació de nous sistemes de calefacció i climatització i altres projectes per obtenir una major eficiència energètica. Concretament, la major part de les subvencions atorgades aquest 2014, un total de 32, van adreçades a finançar la renovació de l’enllumenat públic. Distribució dels projectes subvencionats per la Diputació segons el tipus d’actuació:
Enllumenat 32 actuacions Inclou la substitució de làmpades, la incorporació de lluminàries tipus led, la disminució de la potència de les làmpades o la instal·lació de reguladors Calefacció Climatització 17 actuacions Inclou la instal·lació de calderes de biomassa, sistemes de regulació de la calefacció, la monitorització i la instal·lació de vàlvules i termòstats intel·ligents
Altres 9 actuacions Inclou la substitució de finestres o la rehabilitació de l’equipament com a edifici de balanç energètic quasi zero Entre els municipis que ja han començat a instal·lar aquestes tecnologies més eficients es troba Juneda (Garrigues), on el consistori aplicarà un nou sistema de regulació electrònica i d’il·luminació amb bombetes d’inducció magnètica.
La millora afecta un total d’11 carrers, on el consistori ha començat a instal·lar un sistema electrònic de regulació que permetrà una baixada de consum energètic del 45% aproximadament. Com a prova pilot també ha implementat un sistema d’il·luminació amb bombetes d’inducció magnètica, que permet un estalvi energètic de fins al 60% de consum i amb una durada de més de 60.000 hores, el que equival a uns 14 anys de funcionament.
La reducció del consum energètic en calefacció i climatització és un altre dels objectius principals dels ajuntaments. Aquest és el cas de l’Ajuntament de Sort, on han instal·lat una caldera de biomassa a l’escola municipal. El seu alcalde, Llàtzer Sibís, ha valorat de forma molt positiva la instal·lació d’aquesta caldera, ja que han obtingut una reducció del 40% de la despesa energètica tèrmica. Igualment, ha afegit que l’ajut de la Diputació no només ha servit per cofinançar la instal·lació de la caldera, sinó també per modificar els sistemes de control i regulació dels circuits d’encesa. Sibís ha manifestat la voluntat de continuar participant en els programes i línies d’ajuts que la Diputació de Lleida posa a disposició dels ajuntaments en altres aspectes contemplats en el pla energètic.
El President de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha destacat la bona acollida que ha tingut aquest programa que es gestiona des del Patronat de Promoció Econòmica. En aquest sentit, el seu vicepresident, Pau Perdices, ha destacat la importància de l’aprofitament de la biomassa com a combustible per a calderes, com ja ha començat a fer Sort. Implicació de la Diputació amb el Pacte dels alcaldes Aquesta és la segona línia de subvencions que posa en marxa la corporació per millorar l’eficiència energètica dels consistoris i en el marc del Pacte dels Alcaldes.
Es tracta d’una iniciativa europea i gestionada a Lleida a través de la Diputació que neix per implicar els governs locals en la lluita contra el canvi climàtic mitjançant la reducció en un 20% de l’emissió de CO2 per a l’any 2020. La primera línia d’ajuts va servir per finançar el cost de l’elaboració dels Plans d’Acció d’Energia Sostenible (PAES) que permeten obtenir una complerta radiografia de la despesa energètica de cada ajuntament per després poder proposar les actuacions i assolir els compromisos de reducció de gasos d’efecte hivernacle. Ajuntaments com Rialp, Torrelameu o Peramola han realitzat aquests estudis que determinen el pla d’accions que es proposen aplicar per reduir les emissions de CO2 per l’any 2020. Posteriorment, la corporació va llançar una segona línia de subvencions adreçada a aquells ajuntaments que van acreditar l’aprovació d’aquest pla i que els permetrà adquirir tecnologies eficients per a l’enllumenat públic, la calefacció i la climatització, entre altres.
Actualment hi ha 115 ajuntaments adherits al Pacte dels Alcaldes, 90 dels quals ja han elaborat els seus Plans d’Acció d’Energia Sostenible (que suposa el 75% de la població de la demarcació de Lleida). Per facilitar la redacció dels PAES als ajuntaments més petits, la Diputació de Lleida ha engegat una nova proposta perquè puguin unir-se i elaborar els plans d’acció de forma conjunta. Fins ara ho han demanat municipis de la Val d’Aran i la Segarra i també han mostrat interès alguns del Pallars Sobirà.
Lleida, 21 de setembre de 2014
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat