Ajudem a les 600 famílies lleidatanes excloses dels ajuts de transport i menjador escolar

ORIjoan_rene_amb_els_consells_comarcals_001_vr_editora_2_6073_0_1

El President de la Diputació de Lleida demana un canvi de l’article 82 de la Llei Orgànica d’Educació per corregir “un greuge” que afecta més de 700 nuclis de població de les comarques de Lleida

El President de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha comunicat aquest dimarts als consells comarcals de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Noguera, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Pla d’Urgell, la Segarra, l’Urgell i el Solsonès que la Diputació de Lleida destinarà 680.000€ del pressupost 2013 a ajudar les 600 famílies d’aquestes comarques excloses dels ajuts de transport i menjador escolar no obligatori.

En aquestes comarques, existeixen diferents nuclis de població sense escola i això fa que els nens amb edat d’escolarització s’hagin de desplaçar cada dia per anar als centres. Fins ara, la Generalitat de Catalunya s’havia pogut fer càrrec d’aquestes subvencions, però Reñé ha explicat que l’increment de peticions d’ajudes socioeconòmiques i la manca de majors aportacions per part de l’Estat espanyol no ho fan possible.

En aquest sentit, Reñé ha reclamat la modificació al Congrés de l’article 82 de la Llei Orgànica d’Educació, “que desatén realitats territorials com la de les comarques de Lleida”, amb més de 713 nuclis de població agregats i 54 Entitats Municipals Descentralitzades (EMD).

“La nostra realitat territorial està formada per petits municipis i un gran nombre de nuclis agregats i EMD que la llei estatal no contempla, la qual cosa suposa un greuge comparatiu inacceptable i injust”, ha puntualitzat el president de la Diputació de Lleida.

L’aportació de la Diputació de Lleida permetrà que 600 famílies lleidatanes tinguin aquest curs el transport gratuït i, com a mínim, la meitat del cost del menjador escolar diari. La resta l’hauran d’assumir els pares.

“Aquest criteri s’ha aplicat buscant l’equilibri i tenint en compte també que les famílies dels nens que van a l’escola del seu mateix poble i van a dinar a casa seva també tenen un cost”, ha explicat Reñé.

L’ajut de la Diputació de Lleida es gestionarà a través dels consells comarcals. En el cas del transport escolar no obligatori la col·laboració de la Diputació de Lleida amb les famílies es portarà a terme per tercer curs escolar consecutiu. En el cas del menjador escolar, la iniciativa s’iniciarà aquest curs lectiu.

El president de la Diputació de Lleida ha indicat que aquesta mesura s’aplica amb la “vocació de donar suport a la nostra realitat territorial i per garantir que tots els lleidatans, visquin a un poble, un municipi o una EMD tinguin els mateixos drets i serveis”.

El Ple de la Diputació de Lleida celebrat el passat mes de juny ja va aprovar una moció que demanava la correcció de la llei estatal que deixa sense transport escolar i menjador no obligatori els nens que viuen en nuclis agregats allunyats del municipi on es troba l’escola.

Lleida, 10 de setembre de 2013
 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat