Aitona rememora la plantada dels primers arbres fruiters i reivindica la bellesa visual i cromàtica dels paisatges de la tardor

Aitona_Tardor_01

Aitona_Tardor_02

Aitona_Tardor_03

Els dies 26 i 27 de novembre organitza ‘Aitona en Tardor’, amb una taula rodona, exposicions, rutes en bicicleta, visites guiades i gastronomia

 

La vicepresidenta del Patronat de Turisme i alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol; el cap de Màrqueting i Promoció del Patronat de Turisme, Juli Alegre; el pagès d’Aitona i coordinador de les rutes en bicicleta, Robert Ibars, i un pagès jubilat, Josep Antón Agustí, han presentat aquest dimecres les activitats d’‘Aitona en Tardor’, que se celebraran els dies 26 i 27 de novembre en diferents indrets del municipi.

 

Rosa Pujol ha explicat que, de la mà del projecte de Fruiturisme que va néixer fa 10 anys, es tracta de reivindicar la bellesa visual i cromàtica dels paisatges que ofereixen els camps en aquesta època de l’any, “i per fer-ho hem pensat que, ara, era el moment d’explicar la plantació del primers fruiters al nostre municipi”.

 

Agustí ha fet un ràpid repàs dels primers anys d’arbres fruiters al municipi i les dificultats que tenien al principi perquè les varietats que plantaven fossin prou fortes. També ha fet referència als avenços tecnològics en el treball al camp respecte la dècada dels 70.

 

Les activitats s’iniciaran el dissabte dia 26, a les 16.00 hores, a la sala de plens de l’Ajuntament, amb una taula rodona sobre ‘L’origen de l’arbre fruiter a Aitona: una història plena de protagonistes’, a càrrec de Santiago Gómez Tufet, Josep Anton Agustí Jornet, Juan Masot Espax, Teresa Ibars Gómez, Dolors Roca Masot i Maria Teresa Camí Camí, moderats per la periodista Anna Sáez i presentats per la mateixa alcaldessa.

 

El mateix dissabte es podran visitar, a Sant Gaietà, les exposicions ‘Llocs desapareguts d’Aitona’ i ‘Eines de la pagesia’, amb material de Mariano Latorre Pont.

 

Per la jornada de diumenge s’ha programat un esmorzar popular a la plaça del pavelló poliesportiu, amb la col·laboració de l’Associació de Romanesos d’Aitona, i diverses activitats lúdiques, com una ruta llarga en bicicleta, d’uns 30 quilòmetres i una altra per a famílies, de 12 quilòmetres. En aquest punt, Robert Ibars ha explicat que es tracta de dos recorreguts de 12 i 30 quilòmetres que són prou assequibles”. Així, el curt és de caràcter familiar, transcorrent a prop del riu, mentre el llarg, té 300 metres de desnivell i passa per zona de presseguers i de secà. També hi haurà visites guiades amb pagesos i guies i un vermut musical final amb DJ Werner.

 

Juli Alegre ha destacat, per la seva banda, que “el relat de l’arbre fruiter és un relat que ens permet explicar i generar activitats les quatre estacions de l’any”. Ha destacat la “capacitat creativa d’Aitona d’anar generant activitats notòries i potents al llarg de l’any i amb una experiència molt interesant com la que es podrà viure aquest cap de setmana per conèixer, una mica més, el territori”.

 

 

Lleida, 23 de novembre de 2022

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat