Agenda de País, oposició a la reforma local i internacionalització, prioritats també per al 2014

ORIjoan_rene_esmorzar_nadal_periodistes_002vr_editora_2_6190_0_1

ORIjoan_rene_esmorzar_nadal_periodistes_003_editora_2_6190_1

En la trobada amb la premsa per Nadal, el President de la Diputació de Lleida avança el suport de la institució als ajuntaments que presentin recurs al TC contra la reforma local

Reñé detalla que la Diputació ha mantingut contactes a Tel Aviv amb touroperadors per programar vols xàrter entre Lleida i Israel arran de la presentació del projecte “Perseguits i salvats”

La institució prepara un calendari d’activitats i conferències amb motiu del Tricentenari del 1714 i el centenari de la Mancomunitat de Catalunya

L’agenda de País vinculada amb el procés català, el Tricentenari i la celebració del centenari de la Mancomunitat, així com l’oposició a la reforma local espanyola i la promoció internacional de les Terres Lleida són entre les prioritats de la Diputació per al 2014 i complementen el compromís social i l’atenció constant als 231 municipis lleidatans que marquen el projecte de pressupost per al 2014.

Així ho ha explicat aquest dijous el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, en el transcurs del tradicional esmorzar de Nadal que cada any s’ofereix als mitjans de comunicació de les comarques de Lleida.

“Tenim un 2014 per davant que té un gran component històric. No podem continuar allà on estem i hem de buscar camins”, ha dit Reñé que ha afegit que “aquest és un procés històric al que la Diputació de Lleida s’hi suma per atendre el que demana la majoria de la ciutadania”.

“Ens sentim absolutament partícips en el Tricentenari i per això vam demanar que la Seu Vella de Lleida fos el primer lloc dels actes programats”, ha dit Reñé que també ha mostrat el seu rebuig a la Llei de Reforma Local espanyola que entrarà en vigor al gener.

“Aquesta llei és la llei de la irracionalitat i insostenible, un cop d’estat al concepte i criteri d’autonomia local. Estarem al costat dels ajuntaments que presentin recurs davant del Tribunal Constitucional”.

Reñé ha denunciat la indefinició del text, que parla de cost efectiu però no concreta quantitats perquè els ajuntaments puguin saber si estan per sobre o per sota del llindar. També ha assenyalat que, en el cas de comarques de Lleida, la reforma planteja que a tots els ajuntaments menys la capital, Lleida, se’ls qüestioni si poden o no continuar prestant serveis bàsics com l’enllumenat o la neteja viària.

Concretament, el text aprovat pel Senat estableix que en municipis per sota dels 20.000 habitants – 230 dels 231 de Lleida- seran les Diputacions les que hauran de coordinar aquestes tasques si l’ajuntament en qüestió supera el cost que es considera efectiu per dur-les a terme.

“Amb sentit comú, que m’expliquin com es pot fer millor aquestes tasques des de la Diputació enlloc des de la proximitat, com es ve fent fins ara”, ha reblat Reñé.

Reñé ha reiterat que els ajuntaments no són els culpables de la crisi ni del deute públic, ja que les darreres dades del segon trimestre de 2013 indiquen que l’administració local només és responsable del 4,2% del deute públic, mentre l’estat espanyol ho és del 80,1% i les comunitats autònomes del 19%.

Intensificant les relacions amb Israel

En l’àmbit internacional, Reñé ha anunciat que la Diputació de Lleida està treballant en la possibilitat de programar vols xàrter setmanals durant els mesos de juny a octubre que enllacin Israel amb Lleida a través de l’aeroport de Lleida-Alguaire.

Aquesta iniciativa és conseqüència de l’interès que ha desperta el projecte “Perseguits i salvats”, de senyalització de quatre rutes d’evasió per al Pirineu de Lleida durant l’Holocaust, i que estarà enllestit a l’estiu.

El passat mes de novembre tècnics del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i touroperadors israelians es van reunir a Tel Aviv, coincidint amb la visita que va fer el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, per tal d’analitzar possibilitats.

“Hem mantingut converses intenses i molt avançades amb una vintena de touroperadors israelians i també amb Aeroports de Catalunya perquè els 15.000 turistes que visiten les comarques lleidatanes puguin fer-ho a través de l’aeroport de Lleida-Alguaire”, ha indicat Reñé.

Importació d’un model de reg californià per a cultius de secà

En el marc de l’esmorzar amb els mitjans de comunicació, Reñé també ha avançat que el pressupost per al 2014 contempla una partida per posar en pràctica de forma experimental amb l’IRTA un model de producció basat en l’exemple conegut de la Vall de Sant Joaquim de Califòrnia per tal de considerar-ho com a alternativa possible al voltant del canal Segarra-Garrigues.

L’assaig està previst dur-lo a terme en la finca que la Diputació de Lleida té a Maials, i que consta de 10 hectàrees. S’hi posarien en producció ametllers i se seguiria el model de reg que permet multiplicar fins a 15 les produccions actuals.

En l’àmbit econòmic, el pressupost de la Diputació de Lleida també contempla la realització d’un estudi sobre les capacitats logístiques de les comarques de Lleida davant el futur corredor del Mediterrani.

El pressupost 2014 se sotmetrà a votació del Ple aquest divendres, en la sessió convocada a les 10 hores. El projecte ascendeix a un total consolidat de 102.332.659 euros. Més d’un terç del pressupost, 38,3 M€, serà pels ajuntaments i els consells comarcals, la qual cosa suposa un increment de 2,3 M€ més respecte el 2013 i preveu una disminució de l’endeutament de la institució en 8,6M€, la qual cosa situaria la corporació en un nivell d’endeutament d’entre el 57 i el 60%.

Lleida, 19 de desembre de 2013

Cap de l’Àrea de Comunicació, Maricel Pujol 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat