Ben a prop de l’estació de ferrocarril de Tremp, a uns 15 minuts per carretera, hi trobem la població d’Isona, on hi ha el Museu de la Conca Dellà-Parc Cretaci, que té actualment com un dels principals atractius l’exposició de les restes i una reproducció a escala real del dinosaure Pararhabdodon isonensis, que s’han trobat a jaciments d’Isona i Conca Dellà.
A la primera planta, es poden veure les restes arqueològiques de l’antiga ciutat romana d’Aeso (l’actual Isona). La segona planta reserva als visitants una gran col•lecció de restes de fòssils de dinosaures i d’ous trobats en aquesta zona del Pallars. Al soterrani hi ha el celler, on s’explica la importància de la vinya des de l’època romana fins a mitjan segle XX. A la planta baixa, es mostren les característiques fonamentals del marc geogràfic i la riquesa cultural i natural de la Conca Dellà.
Aquest museu exhibirà un coll sencer de més de 5 metres de llarg de dinosaure, el més gran fins ara descobert a Europa, que es va extreure en un jaciment d’Orcau, al municipi d’Isona i Conca Dellà. Es tracta d’una peça sencera que mostra les vèrtebres del coll disposades tal com estaven a l’animal en vida.
La Diputació de Lleida col•labora amb l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà, així com amb el Consell Comarcal del Pallars Jussà, tant en el Museu dels Dinosaures com en la posada en valor d’altres espais arqueològics del municipi corresponents a l’època romana.
Així, la col·laboració econòmica de la Diputació, que per al 2014 s’ha situat en prop dels 64.000 euros, representa més d’un 37% del total del finançament de la iniciativa, que també compta amb el suport del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya i de l’ATM de Lleida.
Més informació sobre el Pallars Jussà