Actuacions de conservació en 203 béns patrimonials per 3,8M€

Castell de Maldà

El president de la Diputació amb l’alcalde de Maldà, Sebastià Mata, en una visita al castell al 2014

La Diputació de Lleida, a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), ha invertit aquest pressupost en 4 anys

La Diputació de Lleida ha destinat en aquesta legislatura més de 3,8M€ a actuacions de restauració, arranjament i condicionament de 203 béns integrants del patrimoni cultural de les terres de Lleida. Aquestes actuacions inclouen béns del patrimoni civil i eclesiàstic de totes les comarques lleidatanes i la inversió s’ha realitzat a través de les diferents línies d’ajuts gestionades des de l’IEI.

D’entre els 203 béns on s’ha intervingut, es pot citar el conjunt monumental de Castelló de Farfanya, format per la capella gòtica de Santa Maria, el castell i els elements defensius. La col•laboració de la Diputació de Lleida ha servit per aturar la ruïna de les estructures que conformen el conjunt amb diferents actuacions dirigides a protegir-lo de la degradació.

També s’ha contribuït a la conservació dos conjunts patrimonials declarats Béns Culturals d’Interès Nacional (BCINS), com són la fortalesa ibèrica dels Vilars d’Arbeca i el castell de l’Albi. Concretament, l’aportació al jaciment ibèric dels Vilars d’Arbeca ha servit també per delimitar-lo amb una tanca de protecció, il•luminar-lo i museïtzar. Cal recordar que el jaciment ibèric dels Vilars d’Arbeca és un conjunt de rellevància internacional atesa a la seva excepcional singularitat dins el període del segle VIII-IV aC.

Al seu torn, el castell de l’Albi s’ha finançat la tercera fase de la seva restauració. Es tracta d’un castell palau del segle XVI que va ser gairebé enrunat a partir de les Guerres Carlines i recuperat a partir de la dècada de 1970. La restauració i condicionament per a la visita s’ha fet en els darrers anys; actualment, està en fase d’implementació la seva museïtzació.

Altres actuacions, a tall d’exemple, han estat al monestir de Vallbona de les Monges, el castell de Maldà o la recuperació del castell de València d’Àneu (residència dels comtes de Pallars).

La xifra de gairebé 4 milions d’euros invertida per la Diputació de Lleida a través de l’IEI palesa la voluntat de la institució de preservar el patrimoni cultural del territori i col•laborar activament en el manteniment i posada en valor dels testimonis històrics del territori lleidatà, amb l’objectiu de dignificar-los i posar-los a disposició del ciutadà.

Lleida, 2 de juny de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat