Acte de commemoració de l’11 de Novembre a la Canonja de la Seu Vella

ORIdca_0037_editora_2_4970_0_1

ORIdca_0040_editora_2_4970_1

La vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Rosa Pujol, ha participat en l’acte que ha recordat la data de la caiguda de Lleida l’any 1707 a mans de les tropes de Felip V

La vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Rosa Pujol, ha participat aquest divendres en l’acte de commemoració de l’11 de Novembre, data de la caiguda de Lleida l’any 1707 a mans de les tropes de Felip V, que organitzen conjuntament la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Lleida i la Delegació del Govern de la Generalitat.

L’acte s’ha iniciat amb una introducció històrica a càrrec del director del Consorci del Turó de la Seu Vella, Pep Tort, seguida dels parlaments dels representants institucionals. La vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Rosa Pujol, ha destacat en la seva intervenció que la remembrança de la caiguda de Lleida, més de 300 anys després, “és una magnífica ocasió per recordar que el nostre país continua aspirant a assolir tots els drets i tots els reconeixements que corresponen als pobles i als estats lliures. I més encara perquè, malgrat els avenços nacionals i socials que hem anat assolint, ens trobem en una situació de profund encallament, justament quan el país necessita anar més lluny que mai”. En aquest sentit, ha afegit que cal “donar resposta clara i contundent a les demandes reals d’autogovern del poble de Catalunya en uns moments de crisi severa”.

Segons la vicepresidenta de l’IEI, Catalunya vol participar en el disseny d’un món més solidari i compromès. “Ho vol fer –ha dit- de cara endins, amb ple autogovern per garantir una societat del benestar equànime, justa i lliure. I ho vol fer, de cara enfora, participant plenament i sense intermediaris en el concert mundial”.

Rosa Pujol ha assenyalat que els aniversaris i les commemoracions històriques són un component bàsic, imprescindible i necessari de les societats que, a partir del seu passat, es projecten en el futur. També ha recordat, en aquesta data tan assenyalada, que la resistència de la ciutat de Lleida durant la Guerra de Successió “és un exemple d’abnegació, tenacitat i compromís vers la terra i vers uns valors i ideals de llibertat”.

Per finalitzar l’acte, l’Orfeó Lleidatà, dirigit per Pedro Pardo, ha interpretat vuit peces

Lleida, 11 de novembre de 2011

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat