Acte commemoratiu en memòria del president Lluís Companys

Commemoracio_Companys_ofrena_floral_002_SLIB

El president de la Diputació de Lleida afirma que Companys “se sentiria orgullós de tots nosaltres, del 9-N, del 27-S, del president Mas i de tot el poble que li hem fet costat”

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha participat aquest dijous a l’acte commemoratiu en memòria del 75è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys al Tarròs, a Tornabous.

En el transcurs de l’acte, que ha estat presidit pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, el president ha indicat que 75 anys després de l’assassinat de Companys es crida a declarar davant d’un tribunal espanyol un altre president de la Generalitat “per haver sotmès la voluntat del poble a la crítica, a la raó, a la llibertat d’expressió i a la causa de la Democràcia”.

Reñé ha afegit que 75 anys després de l’afusellament de Companys, els governs d’Alemanya i França n’han condemnat el magnicidi i han assumit la responsabilitat d’aquests països en la detenció i deportació del president, en canvi a l’Estat espanyol ni una sola condemna de l’assassinat.
El president de la Diputació de Lleida ha assenyalat que “necessitem més respecte i no tanta constitució” i ha criticat que l’Estat espanyol es val del poder judicial i jurisdiccional per anar reduint les llibertats públiques i el sistema democràtic a la mínima expressió.

“El sobiranisme català és propositiu i inclusiu, transversal i plantejat des d’un profund sentit d’humilitat i respecte. El nacionalisme espanyol és dogmàtic, amenaçador i excloent” ha dit Reñé, qui ha afegit que Companys “se sentiria orgullós de tots nosaltres, del 9-N, del 27-S, del president Mas i de tot el poble que li hem fet costat”.

A l’acte també ha comptat amb la presència de la vicepresidenta segona, Rosa Pujol i del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet.

Després de la tradicional ofrena floral, les autoritats han inaugurat el monument al president Lluís Companys, de l’escultor Miquel Ángel González, situat a l’exterior del Centre d’Interpretació Lluís Companys.
El Tarròs, 15 d’octubre de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat