Acollim l’acte d’entrega del guardó al guanyador del 1r Premi  Internacional a la Millor Poma Golden de JARC-COAG

premi_poma_golden_001_SLI

premi_poma_golden_002_SLI

 

La SAT Tornafruit nº1 de Tornabous (Urgell) ha rebut aquest reconeixement avalat per l’IRTA i les pomes de l’Horta de Barbens (Pla d’Urgell) han estat la més valorades pel panell de consumidors

 L’IRTA destaca el gran nivell de les pomes presentades i recorda que les més valorades ho han sigut per la seva excel·lència

 El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, assenyala que el premi demostra l’orgull i l’autoestima col·lectiva i la capacitat d’innovació del sector de la fruita

La Diputació de Lleida ha acollit aquest dijous l’acte d’anunci i d’entrega del 1r Premi Internacional a la Millor Poma Golden de JARC-COAG a Josep Maria Solà,  president de la Societat Agrària de Transformació (SAT) Tornafruit nº1 de Tornabous (L’Urgell).

Durant l’acte també s’ha fet el lliurament de la poma més valorada pel panell de consumidors, en un tast que es va celebrar el passat 24 de març a Lleida en el marc de la jornada sobre la qualitat sensorial de la fruita. El guanyador d’aquest reconeixement ha estat Josep Maria Lahuerta, responsable de l’empresa familiar l’Horta de Barbens (Pla d’Urgell).

Al premi, organitzat per JARC-COAG i avalat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), es van presentar 14 mostres, 12 de les quals eren catalanes. Amb aquesta iniciativa, l’organització agrària vol que tots els agents implicats en la cadena de comercialització (des del productor fins al consumidor), però especialment la distribució, valori més el gust de la fruita, abandonant la pràctica de vendre-la a un preu ruïnós pel productor.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha assenyalat la capacitat d’assumir riscos del sector agrari en favor de la millora dels seus productes i ha afegit que el premi és una mostra de l’orgull i l’autoestima col·lectiva d’un sector que sap que el que fa ho fa bé, però que si cal millorar-ho també farà el que calgui per aconseguir-ho.

El cap sectorial de la fruita dolça de JARC-COAG, David Borda, ha volgut agrair el suport dels col·laboradors i els patrocinadors amb l’objectiu de destacar i ressaltar la tasca dels productors en la cerca constant de la qualitat.

Per la seva banda, la investigadora del subprograma de postcollita de fruites i hortalisses de l’IRTA, Gemma Echeverria, ha destacat el gran nivell de qualitat de les mostres presentades i ha afegit que “les seleccionades ho han sigut pel seu grau d’excel·lència”. L’IRTA, que ha assessorat a un grup d’experts per avaluar objectivament aspectes com el sabor, la dolçor, l’acidesa, la crocanticitat, la fermesa i la sucositat.

Guanyadors

El 1r Premi Internacional a la Millor Poma Golden l’ha recollit Josep Maria Solà,  president de la SAT Tornafruit nº1. Formada per 38 socis i 20 treballadors, comercialitza més de 8 milions de quilos de fruita, dels quals gairebé 3 són de la varietat de poma Golden. La SAT rep l’entrada de la fruita, l’emmagatzema, classifica i la ven a tot l’Estat espanyol.

El Premi del tast del consumidors l’ha rebut Josep Maria Lahuerta, responsable de l’empresa familiar l’Horta de Barbens (Pla d’Urgell). L’explotació disposa de 35 hectàrees de fruita (25 d’elles de poma Golden) cobertes íntegrament amb xarxes antipedra. Lahuerta ha comentat que un dels valors afegits de les pomes que produeix es troba en el microclima de la zona, afavorit pel vent fred que genera la marinada.

Lleida, 6 d’abril de 2017

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat