Acollim la presentació de l’11a Festa medieval Sant Jordi i el Drac de Puigverd de Lleida

Festa_medieval_Puigverd_001_SLI

Aquesta festa recrea la llegenda de Sant Jordi, adaptant-la a la història pròpia de Puigverd de Lleida

La Diputació de Lleida ha acollit aquest dilluns la presentació de l’11a Festa medieval de Sant Jordi de Puigverd de Lleida, que se celebrarà els dies 16 i 17 d’abril pels carrers d’aquest municipi.

En la presentació han participat la vicepresidenta segona de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, i el tinent d’alcalde i regidor de Participació Ciutadana de l’Ajuntament, Josep R. Solsona, acompanyats pels membres de l’Associació de Sant Jordi i el Drac, el president, Josep Rebull; el secretari, Felip Niubó; la directora teatral, Montse Simó, i la tresorera, Carme Esquerda.

La vicepresidenta segona de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol ha agraït als organitzadors de la festa i a l’ajuntament el seu esforç, destacant que la festa s’origina des de la societat civil i que contribueix a donar a conèixer el poble i la llegenda de Sant Jordi, representant un impuls cultural  per Puigverd de Lleida.

El secretari de l’Associació Sant Jordi i el Drac, Felip Niubó, ha explicat l’origen d’aquesta festa. El 23 d’abril, a Puigverd de Lleida té lloc una processó que venera Sant Jordi, patró del municipi, única a tot Catalunya i que data del segle XVI. Arran d’aquest fet, l’Associació de Sant Jordi i el Drac va iniciar l’any 2006 aquesta festa medieval amb la finalitat de recrear pels carrers del poble la llegenda adaptant-la a la història del municipi i explicant l’origen del drac. La festa serveix per aglutinar totes les associacions, per fer-se seva la festa, com a dinamitzador del patrimoni de Puigverd de Lleida.

Puigverd de Lleida recupera durant els dos dies l’estètica de l’Edat Medieval, decorant els carrers i les cases, i oferint als visitants activitats com exhibicions d’oficis antics i mestres artesans, exhibició d’aus rapinyaires, competicions de tir amb arc, un mercat amb productes de proximitat i elaboració artesana, conta-contes interactiu del cavaller Sant Jordi i espectacles diversos per a tots els públics. Tots els actes són gratuïts.

La festa ha anat creixent, s’han anat ampliant any rere any les activitats programades. L’alcalde de Puigverd de Lleida, Benjamí Bosch,  ha agraït la gran tasca feta de l’Associació feta durant aquests anys, ja que els veïns i veïnes del poble omplen els carrer i places i s’impliquen en la celebració de la festa esdevenint un referent cultural i social.

Per finalitzar, el president de l’associació, Josep Rebull, ha explicat els actes principals i les novetats del programa pel proper cap de setmana.

El dissabte 16 d’abril, a les 18.30hores a la plaça Major, tindrà lloc el bateig del Drac on es representarà com la bruixa Eva batejarà la nova bèstia que ha estat creada pels nens i nenes de l’escola de música de Puigverd de Lleida. A les 21.30hores, començarà la representació de la llegenda de Sant Jordi i el Drac , amb la intervenció de 150 actors amateurs.

Del programa previst per diumenge, Josep Rebull en destaca com a acte principal la cerimònia reial a les dotze del migdia en la que es descobreix com acaba la llegenda de Sant Jordi amb balls de banderes, danses i la presència dels nobles. A les set de la tarda, com a novetat d’aquesta edició, l’Escola de música ha organitzat un concert teatralitzat de la història d’en Joan de Puigverd, un personatge medieval que recentment s’ha documentat.

També des de fa cinc anys, l’Associació difon aquesta festa en un vídeo promocional. Aquest any, s’ha elaborat un curtmetratge que transcorre íntegrament per diferents escenaris del poble en un entorn nocturn i terrorífic.

Els organitzadors esperen que el proper cap de setmana unes 5.000 persones visitin Puigverd de Lleida per conèixer aquesta festa.

Lleida, 11 d’abril de 2016

 

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat