Retornen a la biblioteca de l’Institut d’Estudis Ilerdencs un volum extraviat de l’obra ‘Viage de España’, d’Antonio Ponz

Llibre retrobat_Ponz_03

Es tracta del catorzè llibre d’una obra de 18 volums imprès a Madrid l’any 1788 i que ha estat lliurat per un col·leccionista anònim
 
La biblioteca de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha reincorporat en els seus fons un dels volums de la Secció de Reserva que fa uns anys s’havia extraviat. Es tracta d’un exemplar que forma part de la publicació d’Antonio Ponz Viage de España, en que se da noticia de las cosas más apreciables, y dignas de saberse, que hay en ella. El retorn de l’obra als seus propietaris originals ha estat gràcies a la col·laboració totalment altruista d’un col·leccionista anònim.
 
Es tracta d’una obra impresa en 18 volums. El volum retornat, el catorzè, fou imprès l’any 1788 a Madrid per la impremta de la vídua i els hereus de Joaquin Ibarra. Precisament és el que està dedicat a Catalunya i el contingut fa referència a diverses poblacions, entre les quals destaquen Solsona, Cervera i Lleida.
 
L’obra és força interessant a nivell tipogràfic. De fet, dels tallers de Joaquim Ibarra en sortiren algunes de les obres més interessants de la impremta d’Espanya. Ibarra es formà a la impremta de la Pontifícia i Real de la Universitat de Cervera i traslladà els seus tallers a Madrid. Quan l’any 1785 morí foren la seva vídua i hereus els que s’encarregaren de regentar la impremta, tot mantenint l’excel·lència i la qualitat en les magnífiques impressions que sortiren d’aquests tallers.
 
Aquest volum en qüestió fou imprès en els inicis d’aquesta nova etapa del taller tipogràfic. Inclou diferents gravats desplegables i està enquadernada en pell amb nervis i títol en daurat al llom.
 
L’exlibris de l’Institut d’Estudis Ilerdencs a la contracoberta i el teixell incorporat a l’interior amb la informació del registre i la signatura han estat claus per tal que aquesta persona realitzés aquesta acció desinteressada de respecte a la procedència del fons que la biblioteca tant agraeix.
 
L’Institut d’Estudis Ilerdencs celebra intensament el gest de compromís d’aquest ciutadà vers les institucions públiques que permetrà que aquesta obra, que constava com a desapareguda fa molt de temps, de nou pugui formar part de la Secció de Reserva i, com la resta de fons, pugui ser consultada pels usuaris de la biblioteca que ho desitgin. 
 
Lleida, 1 de juny de 2020

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat