La presidenta de la Diputació assenyala que la creació de les ADV és “una de les millors iniciatives que hi ha hagut al país pel que fa a la defensa fitosanitària, la innovació i la posterior transferència tecnològica”
La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa M. Perelló, ha presidit aquest divendres la inauguració de la VI Jornada de Control Biològic, que ha tingut com a escenari la Sala d’Actes de la mateixa Diputació.
La sessió ha estat organitzada per l’Associació d’Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) i l’Associació de Tècnics d’ADV de Lleida (ATALL), amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. A més de Rosa Maria Perelló, l’acte inaugural ha comptat amb la participació de Ramon Salvia, president de l’Associació d’ADV de Catalunya, i de Ferran Accensi, promotor de l’Associació d’ADV de Catalunya.
En la seva intervenció, i al marge de donar la benvinguda al centenar d’assistents, Perelló ha dit que la creació, l’any 1983, de les ADV és “una de les millors iniciatives que hi ha hagut al país pel que fa a la defensa fitosanitària, la innovació i la posterior transferència tecnològica, centrades en el control de plagues, malalties, etc.”. Per tot plegat, ha expressat la voluntat de ser “més sensibles amb les polítiques ambientals, amb un desenvolupament sostenible, una gestió més eficient dels recursos, ecosistemes naturals i qualitat alimentària, tot lligat amb el canvi climàtic”.
Aquest és el sisè any que s’organitza una jornada tècnica de control biològic, sempre amb l’objectiu de donar a conèixer com es practica aquest control en els conreus agrícoles. Enguany, i en vista de la problemàtica existent amb el fong Monilinia als fruiters de pinyol, els investigadors de l’IRTA de Lleida exposen els resultats dels seus assajos sobre les alternatives als fungicides de síntesi. Un altre dels temes d’actualitat i que es presenta a la jornada és la problemàtica del canvi climàtic, com també els estudis que des de l’Oficina Catalana de la Generalitat s’estan duent a terme per tal de treure el màxim profit per a l’agricultura. Finalment, també són presents a la jornada les investigacions de l’IRTA de Mas Badia al voltant del projecte de maneig de pomeres amb control biològic.
Així, la primera de les ponències duu per títol “Control biològic en pomeres, un pas endavant cap a una producció més sostenible de poma”, i ha anat a càrrec de Jordi Cabrefiga, tècnic de l’IRTA de Mas Badia.
La resta de conferències tracten sobre ‘Com treure’n el màxim profit per l’agricultura’, amb Gabriel Borràs (Oficina Catalana del Canvi Climàtic), ‘És possible el control de Monilinia spp. mitjançant sistemes alternatius als fungicides de síntesi?’, amb Carla Casals (programa postcollita de l’IRTA a Lleida). La cloenda de la jornada anirà a càrrec d’Elisenda Guillaumes, directora general del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).
Lleida, 25 de gener de 2019
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat