Sepulcres Comtes d’Urgell

Sepulcre

310518 monestir les avellanes

310518 monestir les avellanes 10 - Còpia

Els sepulcres dels comtes d’Urgell fomentaran l’interès turístic i cultural de la comarca

La Diputació de Lleida ha posat en marxa un ambiciós projecte de reproducció dels antics sepulcres dels comtes d’Urgell del monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes amb l’objectiu de recuperar –amb l’ajut de nous materials, tècniques i tecnologies– la memòria historicopatrimonial de la comarca i de fer visibles tots aquells elements arquitectònics, artístics i culturals que contribuïren a la fixació, delimitació i cohesió de l’antic Principat de Catalunya.
Rere el passat magnificent i l’esplendor artística d’establiments religiosos i civils com el de Bellpuig de les Avellanes, fundat pels Comtes d’Urgell al dotzè segle, el castell Formós de Balaguer, la col·legiata de Sant Pere d’Àger o els grans cenobis cistercencs de Santes Creus, Vallbona de les Monges i Poblet, s’amaga una realitat d’espoli dels béns arquitectònics i artístics d’aquests centres. A finals del segle XVII i durant les guerres napoleòniques, es va sostreure molt patrimoni cultural, mentre que la desamortització eclesiàstica del segle XIX representaria per a Catalunya un cop irreparable al seu patrimoni religiós i una devaluació de la realitat històrica del país.
Per tot això, la Diputació de Lleida i el monestir de les Avellanes estan tirant endavant els treballs de reproducció dels sepulcres reials que actualment s’exposen a The Cloisters, el museu dependent del Metropolitan Museum of Art de Nova York. La fase de digitalització amb làser està enllestida, fet pel qual el procés de generació d’imatges d’alta resolució permetrà, a partir d’ara i un cop elegit el suport material, la reproducció en 3D dels sepulcres de pedra del segle XIV.
A banda de la voluntat de recuperació patrimonial, aquest projecte neix amb la idea, també, de ser un exemple de tot el contrari del que ha succeït amb el conflicte de l’art de Sixena. El camí i la fórmula és arribar a consensos a partir de solucions tècniques que avui dia són absolutament possibles gràcies als avenços tecnològics, els quals afavoreixen la preservació del patrimoni allà on està conservat i permeten, alhora, una reproducció fidel d’aquest patrimoni històric als seus llocs d’origen.

Col·laboració amb el Metropolitan Museum of Art

La Diputació de Lleida es va reunir durant el mes de juliol amb els responsables i els tècnics del Metropolitan Museum of Art, encarregats de la digitalització dels quatre sepulcres dels Comtes d’Urgell originaris del Monestir de Santa Maria de Bellpuig i que actualment es troben als Estats Units, concretament a The Cloisters. Les imatges sobre les quals s’ha treballat en models de fotogrametria 3D corresponen a quatre tombes: Ermengol VII, doble tomba d’Àlvar I d’Urgell i Cecília de Foix, el sepulcre d’Ermengol X i la tomba d’un infant, probablement d’Ermengol IX.
El mes de juliol, la Diputació, el director del Monestir de Santa Maria de les Avellanes, Robert Porta, i la conservadora del The Metropolitan Museum-The Cloisters de Nova York, Lucretia Kargère, van presentar el projecte col·laboratiu de digitalització dels sepulcres reials a les IX Jornades d’Història de Bellpuig de les Avellanes.