Es tracta d’un oli sobre taula de principis del segle XIX, obra de Miquel Viladrich, que ha comptat amb l’assessorament de tècnics del Museu Morera en la seva compra i restauració
La Sala Viladrich de la Diputació de Lleida llueix des d’aquest dilluns el quadre ‘El jalifa de Tetuán’, una taula de fusta policromada a l’oli amb marc de fusta tallada i pintada firmada per Miquel Viladrich a principis del segle XIX. L’acte d’exposició del quadre ha estat presidit per la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, i ha comptat amb l’assistència de la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Rosa Pujol, el director del Museu Morera, Jesús Navarro, i el director del Museu de Lleida, Josep Giralt.
L’oli, de 176 x 121 cm –l’adquisició i restauració del qual ha estat assessorada i valoritzada artísticament pel Museu Morera– respon a l’interès de la institució de sumar una nova obra d’aquest pintor, nascut a Torrelameu l’any 1887, a la que des de fa anys està exposada a la sala que porta el seu nom al mateix Palau de la Diputació i que està presidida pel retrat de ‘L’alcalde d’Almatret’.
Des de sempre, la Diputació de Lleida s’ha mostrant interessada en l’adquisició d’obra de Miquel Viladrich, però no només es van adquirir obres d’aquest artista. Històricament, la institució provincial, des de les acaballes del segle XIX, va emprendre una política de promoció de les belles arts, de manera que concedia beques i pensions a artistes locals per tal que viatgessin a ciutats com Roma i París, i perfeccionessin les seves tècniques artístiques. A més de Viladrich, van ser pensionats de renom pintors com Manuel Villegas Brieva, Baldomer Gili Roig o Francesc Borràs; escultors com Prudenci Murillo o el pianista Ricard Viñes.
Aquesta promoció atorgava a la institució la facultat de rebre en forma de cessió alguna de les obres que elaboraven els artistes, de manera que el fons pictòric de la Diputació s’anava poblant d’obres diverses.
A aquesta primera font d’ingressos de peces d’art, s’hi ha anat afegint les adquisicions efectuades per la Diputació, així com les donacions de diferents artistes que, en un moment o altre, van arribar a exposar la seva obra a la Sala Gòtica de l’IEI.
El fons pictòric de la Diputació de Lleida és molt ampli i està format per 146 quadres al Palau de la Diputacio, 315 obres d’art de l’IEI, 9 obres de la Diputació dipositades al Museu Morera, i pintures murals procedents de l’Hospital Provincial.
Lleida, 10 de desembre de 2018
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat