Mir: ‘L’activitat primària i l’agroindustrial són vectors estratègics per a l’economia lleidatana i un model de país”

El vicepresident cinquè participa al I Fòrum agrari SER Ràdio Lleida, i posa com exemple de recerca a favor del sector els camps d’assaig d’Ametller a Maials i el projecte PECT Porcí sostenible, impulsats per la Diputació

El vicepresident cinquè de la Diputació de Lleida, Enric Mir, ha participat a la inauguració del I Fòrum SER Ràdio Lleida sobre ‘La transformació de la indústria agroalimentària, que s’ha celebrat a l’Auditori del Campus de Cappont, amb la participació de l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa i Jaume Puy, vicerector de Recerca de la UdL, i ha agraït a SER Catalunya la possibilitat “de participar en aquest espai de debat sobre temes tan transcendents com són les noves oportunitats per al futur de la pagesia”.

“Com a institució supramunicipal, des de sempre, però en els darrers anys d’una manera molt més intensa i compromesa, la Diputació de Lleida ha promogut estratègies compartides i conjuntes amb el sector agrari i el territori en favor del seu desenvolupament, donat que l’activitat primària i agroindustrial són vectors estratègics per a l’economia lleidatana i un model de País ”, ha senyalat el vicepresident en referència a la creació a Sidamon del Laboratori d’Anàlisis del Sòls (1992); del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya (1996) a Solsona; o el Centre de Testatge de la Raça Bruna dels Pirineus (2003) al Pirineu.

Actualment, “aquesta recerca de nous horitzons s’ha concretat en diferents estudis experimentals”, propostes que, segons Mir, tenen suport d’altres institucions, com ara l’IRTA, que gaudeixin del finançament propi de la Diputació de Lleida i, en alguns casos, d’aportació de fons europeus.

En la seva intervenció, ha posat en especial consideració com exemple la plataforma d’experimentació de l’ametller en regadiu de la Diputació de Lleida i l’IRTA a Maials “perquè els empresaris puguin valorar la idoneïtat d’incorporar aquest tipus de cultiu en regadius històrics i nous regadius, com el Segarra-Garrigues”. A la mateixa finca la Devesa, Mir ha recordat l’existència de la segona acció d’experimentació que s’hi fa, en aquest cas, sobre les necessitats hídriques de la tòfona i també ha fet referència a la promoció dels productes agroalimentaris de proximitat a les fires comarcals sota la iniciativa ‘Aliments dels territori i tu’.

Pel que fa a la ramaderia, el vicepresident cinquè de la Diputació de Lleida ha referenciat el projecte de porcí sostenible que la Diputació de Lleida, per mitjà del Centre d’Estudis Porcins (CEP) de Torrelameu, impulsa i coordina amb la UdL i amb altres entitats. La finalitat és fomentar la investigació, la innovació, la transferència de resultats per contribuir a la millora tecnològica i la competitivitat d’un sector d’importància cabdal i rellevant en termes de producció, transformació, ocupació i valor afegit perquè, a tall de conclusió general, “hem de saber on anem des del coneixement i la investigació i incorporar aquest element innovador a nivell de la pagesia”.

Lleida, 20 de novembre de 2018

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat