Joan Reñé veu en la Diada una oportunitat per “proclamar què som” i perquè “el país planti cara a la situació d’injustícia i de dèficits democràtics”

Durant l’ofrena floral que s’ha fet al turó de la Seu Vella, Reñé ha volgut posar en valor el paper de les diputacions, dels consells comarcals i dels ajuntaments, que van saber “minimitzar” la repercussió de “l’embat repressiu” que va suposar l’aplicació de l’article 155.

El president de la Diputació fa una crida a la participació en els actes d’una Diada que considera que ve marcada per “un context polític d’excepcionalitat”, amb representants polítics empresonats o a l’exili pendents d’un judici que, a l’Europa democràtica, no té cap fonament.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha manifestat avui, durant l’ofrena floral amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, que la jornada d’aquest dimarts és una oportunitat per “proclamar què som” i perquè “el país planti cara a la situació d’injustícia i de dèficits democràtics”. La tradicional ofrena de la Diputació ha tingut com a escenari la porta del Pont dels Bernats del turó de la Seu Vella.
En la seva intervenció, Reñé ha dit que l’Onze de Setembre d’enguany té “una dimensió i un sentit especials” perquè es produeix “en un context polític d’excepcionalitat” dins de l’Europa contemporània: amb representants polítics empresonats o a l’exili, pendents d’un judici que, “a l’Europa democràtica, no té cap fonament, com s’ha demostrat a Alemanya, Suïssa, Bèlgica i Escòcia”.

Per tot plegat, Reñé ha afegit que la Diada és “una nova oportunitat per proclamar què som, perquè el país planti cara a la situació d’injustícia i a l’extensió desmesurada de l’autoritat de l’Estat, i perquè la gent que se sent senzillament demòcrata faci sentir la seva veu contra aquelles actuacions que parteixen de dèficits democràtics que consideràvem a bastament superats”.

Aprofundint en aquest discurs, el president de la Diputació de Lleida ha recordat que l’Europa política i geogràfica mai no ha tingut fronteres fixes, i que la seva història demostra que “els seus principis d’intangibilitat i inamobilitat, als quals apel·len els estats-nació –especialment els que han viscut traumàticament l’ocàs del seu imperi–, han estat tossudament invalidats pels fets, ja que en els últims 20 anys el món ha vist néixer 33 nous estats”.

De la mateixa manera, Joan Reñé ha volgut posar en valor el paper de les diputacions, dels consells comarcals i dels ajuntaments, que van saber “minimitzar” les mancances i sostenir el servei als ciutadans i l’atenció a les entitats “davant l’embat repressiu” que va suposar l’aplicació de l’article 155.

L’ofrena floral d’aquest matí ha comptat amb la interpretació musical de ‘Sant Martí del Canigó’, de Pau Casals, a càrrec del quartet Prysma, formació que també ha signat la cloenda de l’ofrena amb ‘Els Segadors’. A més de la pràctica totalitat de diputats, a l’ofrena també hi han pres part, entre d’altres, diputats al Parlament de Catalunya, representants de la Generalitat, de la Paeria i de diferents consells comarcals, i alcaldes i regidors de la demarcació.
Lleida, 10 de setembre de 2018

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat