Aquest projecte vincula el territori amb les energies renovables i té com a objectiu convertir Almatret en el primer municipi de Catalunya en ser sostenible energèticament
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha fet aquest dimecres una visita al pla pilot del Parc Eòlic d’Almatret durant la qual ha pogut conèixer de primera mà el projecte ALMIA, una iniciativa que vincula estretament el territori i la història d’Almatret amb les energies renovables.
ALMIA és un projecte que neix acompanyat de la unió de dos conceptes íntimament lligats: ALMatret+energIA. Així, ALMIA compta amb diverses actuacions en forma d’instal·lacions i activitats dirigides al lleure, al coneixement i l’aprenentatge. Concebut amb l’objectiu de revaloritzar el patrimoni d’Almatret i esdevenir un referent en relació amb l’ús d’energies renovables, ALMIA cerca convertir Almatret en el primer municipi de Catalunya en ser sostenible energèticament.
La proposta d’ALMIA és fruit del treball i la participació de l’Ajuntament d’Almatret amb altres agents, com ara el grup de recerca GREiA de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, que ofereix un suport constant pel que fa al seguiment i la difusió del projecte, com també a l’expansió cap a sectors més específics com la Recerca+Desenvolupament+Investigació. La Planta Pilot, el pati exterior experimental, els camps de pràctiques, els laboratoris, etc. formen tot un conjunt d’espais que pretenen dotar el complex amb unes instal·lacions que permetin continuar avançant en l’estudi, el desenvolupament i la creació de noves sistemàtiques d’aprofitament de l’energia.
Entre els projectes que es volen endegar, hi ha el centre d’interpretació de les energies, un petit museu destinat a la investigació i a l’educació i que s’ubicarà a l’antiga escola d’Almatret, que serà convenientment rehabilitada per acollir aquest centre museístic, que comptarà amb una sala audiovisual, així com un espai dedicat a la realització de tallers i experiments. També es contempla l’edificació d’un alberg municipal, que seria de construcció 100% sostenible, amb mètodes innovadors i poc comuns al nostre país.
El projecte té també una vessant educativa que va a càrrec del grup de recerca EDO-UdL. Juntament amb tècnics de l’Ajuntament d’Almatret, treballa amb un consell de docents en el disseny d’activitats didàctiques per a Educació Infantil, Primària i Secundària que ajudaran a la conscienciació dels alumnes envers temes energètics i la sostenibilitat del territori. Aquesta branca educativa del projecte es troba en fase de desenvolupament.
Almatret, 11 d’abril de 2018
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat