En l’acte de lliurament dels Premis literaris de Lleida 2016
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha fet una crida a la importància de prestigiar encara més la literatura per reforçar la llengua catalana, que no viu una normalitat desitjada.
Així ho ha manifestat Reñé en el transcurs de l’acte de lliurament dels Premis Literaris de Lleida 2016 que la Diputació de Lleida i la Paeria atorguen conjuntament.
En la seva intervenció, ha felicitat els guanyadors i el jurat, així com tots els escriptors que han presentat les seves obres als Premis Literaris d’aquesta edició.
El president de la Diputació de Lleida ha assenyalat que els premis literaris representen, encara, un suport a la literatura i a la llengua catalanes, però que cal tenir “una certa prevenció per no duplicar esforços o caure en inèrcies redundants, si volem aconseguir el foment de la creació literària en llengua catalana, promoure l’hàbit de lectura i prestigiar un autor i una literatura per reforçar la llengua en què és escrita”.
Reñé ha fet referència a algunes dades de l’Informe de Política Lingüística 2015 que s’han fet públiques aquesta setmana i que indiquen un baix ús de la llengua catalana i un reduït índex de lectura de llibres en català.
Davant d’aquestes dades, el president de la Diputació de Lleida referma que “els premis literaris i el suport de les institucions entorn de les convocatòries d’aquests premis, és del tot necessària, imprescindible i inqüestionable”.
Reñé ha finalitzat la seva intervenció recordant que “la literatura continua sent el principal element vehiculador de la identitat, i que darrere dels premis Vallverdú i Màrius Torres hi ha un gran exercici de responsabilitat institucional, una ferma voluntat de coordinar i sumar esforços entre Paeria i Diputació de Lleida”.
Premiats
El 33è premi d’assaig Josep Vallverdú ha estat per M. Àngels Cabré (Barcelona, 1968) amb l’obra “Miralls creuats: Roig/Capmany”, llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona i màster en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, és escriptora, crítica literària especialitzada en literatura feta per dones i directora de l’Observatori Cultural de Gènere, dedicat a impulsar la cultura feta per dones.
Ha publicat la novel•la “El silencio”, els poemaris “Gran amor” i “Si se calla el cantor” i els assaigs “Leer y escribir en femenino” (2013), “A contracorriente. Escritoras a la intemperie del siglo XX” (2015) i “Wonderwomen. 35 retratos de mujeres fascinantes” (2016).
També és autora d’una biografia del poeta Gabriel Ferrater i ha fet a la traducció al castellà de la seva obra completa. Ha traduït també la poesia d’Oscar Wilde.
Col•labora habitualment en diferents mitjans de comunicació i dóna classes al Màster de Gènere i Comunicació de la UAB.
El 21è premi de poesia Màrius Torres ha recaigut en Albert Garcia Elena (Barcelona, 1970) amb l’obra “Silur d’amagatotis”, llicenciat en filologia catalana per la Universitat de Barcelona, ha publicat quatre llibres de narrativa i ha estat inclòs en diversos reculls, antologies de relats breus i poesia, sovint amb diferents pseudònims.
És especialista en formats breus, aforística i ludolingüística. Actualment viu a Barcelona i treballa a la Institució de les Lletres Catalanes.
En total, els Premis Literaris 2016 han rebut 47 originals, dels quals 12 s’han presentat al 33è premi d’assaig Josep Vallverdú, dotat amb 9.000 euros, i 35 al 21è premi de poesia Màrius Torres, dotat amb 6.000 euros.
La gala, que ha tingut lloc a l’Auditori Enric Granados, ha estat conduïda pel periodista i novel•lista català, Martí Gironell.
Lleida, 18 de novembre de 2016
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat