Reñé visita el Bus de la Salut a Mollerussa

Bus_salut_Mollerussa_001_SLI

Bus_salut_Mollerussa_002_SLI

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha visitat aquest dilluns el “Bus de la salut”, que estarà estacionat a la capital del Pla d’Urgell del 26 al 29 de gener

24 persones amb factors de risc estan convidades cada dia a pujar a aquest bus equipat amb la tecnologia mèdica més avançada per realitzar-se les proves de detecció precoç de patologies cardiovasculars i renals

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha visitat aquest dilluns el “Bus de la salut”, que estarà estacionat a la capital del Pla d’Urgell del 26 al 29 de gener per realitzar les proves de detecció precoç de patologies cardiovasculars i renals a persones amb factors de risc.

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el director dels Serveis Territorials de Salut de Lleida i l’Alt Pirineu, Josep Pifarré, han acompanyat al president, que ha pogut comprovar la bona resposta que ha tingut aquest projecte des que es va posar en marxa el passat 16 de gener a Artesa de Lleida (Segrià).

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha destacat la coordinació de totes les institucions per atansar el màxim possible els serveis als ciutadans i ha manifestat la seva satisfacció pel primer balanç del ‘Bus de la salut, ja que “la receptivitat dels usuaris d’aquests primers dies és molt positiva”.

La resposta ha estat molt bona, ja que pràcticament totes les persones amb factor de risc que han estat convidades a fer-se les proves diagnòstiques han assistit al bus, segons ha indicat també el director de l’Atenció Primària de Lleida, Eugeni Paredes, qui ha ressaltat “la importància d’invertir aquest temps, ja que es tracta de la cura de la pròpia salut”.

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha qualificat la iniciativa de molt positiva per la proximitat als municipis, “ja que s’apropa l’atenció sanitària als ciutadans amb uns serveis que no serien tan fàcils de donar a nivell local”.

Per la seva part, el director dels Serveis Territorials de Salut de Lleida i l’Alt Pirineu, Josep Pifarré, ha explicat que el ‘Bus de la salut’ és un exemple de les diferents estratègies preventives que el sistema sanitari ha potenciat els darrers anys.

Projecte pioner, que itinerarà per fer proves a 12.000 lleidatans

La Diputació de Lleida, la Fundació Renal Jaume Arnó, el Departament de Salut de la Generalitat i la Unitat de Detecció i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) han posat en marxa aquest projecte pioner a Catalunya que ha iniciat la seva trajectòria el passat 16 de gener.

Es tracta d’un estudi científic pioner a Catalunya que permetrà realitzar en 3 anys proves a 12.000 lleidatans amb risc de patir una malaltia cardiovascular o renal.

Les proves es realitzen en un bus medicalitzat que es desplaçarà in situ per les comarques lleidatanes per realitzar un diagnòstic precoç a una població diana d’entre 40 i 70 anys, seleccionada aleatòriament per acomplir diferents factors de risc.

En aquest primer any d’investigació, 4.000 lleidatans estan convidats a pujar al ‘Bus de la Salut’, equipat amb les més avançades tècniques diagnòstiques i amb especialistes mèdics relacionats amb els trastorns vasculars i personal d’infermeria altament especialitzat.

L’any 2015, el ‘Bus de la Salut’ visitarà un total de 72 municipis lleidatans: Artesa de Lleida (16 de gener), Cervera (19-22 de gener), Mollerussa (26-29 de gener), les Borges Blanques (2-5 de febrer), Balaguer (9-12 de febrer), Tàrrega (16-19 de febrer), Guissona (23-26 de febrer), el Pont de Suert (2-5 de març), Tremp (9-11 de març), Sort (16-19 de març), la Seu d’Urgell (23-26 de març), Alfés (30 de març), Solsona (7-9 d’abril), Almenar (13-14 d’abril), Alfarràs (15-16 d’abril), Almacelles (20-23 d’abril), Aitona (27-28 d’abril), Albatàrrec (29-30 d’abril), Bellpuig (4-7 de maig), Vielha (11-14 de maig), Juneda (18-19 de maig), Torregrossa (20-21 de maig) i Lleida (25-28 de maig).

Població diana i presentació de resultats

Aquest projecte per conèixer l’estat de salut de les artèries i la prevalença de la malaltia renal oculta va adreçat a aquella població que reuneix una sèrie de característiques que la situa en un nivell de risc més elevat. En plena col•laboració amb Atenció Primària, es va definir la població que presenta més risc de patir una malaltia cardiovascular o renal:

• Homes entre 40 i 65 anys
• Dones entre 50 i 70 anys
• Diagnosticats d’hipertensió arterial i/o dislipèmia i/o obesitat (definida com a IMC>30 Kg/m2)
• Antecedents en familiars de primer grau de malaltia cardiovascular prematura (homes abans dels 65 anys i dones abans dels 60 anys)
• Fumadors i exfumadors (màxim 10 anys).

Cada dia estan convidades a passar pel ‘Bus de la Salut’ 24 persones.

D’altra banda, està previst que cap a mitjan maig es donin a conèixer els resultats de les proves realitzades durant els primers mesos de posada en marxa d’aquest estudi científic pioner a Catalunya.

Proves en 40 minuts amb un ecògraf

Es tracta de proves indolores i sense cap efecte secundari que requereixen 40 minuts per individu. S’inicien amb una entrevista per conèixer l’estil de vida i els hàbits alimentaris que segueix l’usuari. També s’extreu una mostra sanguínia per conèixer com funcionen els ronyons, quin és el nivell de colesterol i altres paràmetres.

Mitjançant una ecografia (com les que es fan a l’embaràs) es visualitza l’estat de les artèries caròtides (situades al coll) i femorals (situades als engonals), que donen una visió general de la situació en què es troben totes les artèries del cos: l’engruiximent de la paret arterial, la presència de plaques de greix, etc.

Aquesta tècnica permet tenir informació per evitar futurs episodis cardiovasculars (infart, angina de pit, “feridura”, ictus, embòlia…).

Els resultats de les proves efectuades quedaran registrades a l’historial clínic del pacient i el metge de família hi tindrà accés per poder determinar el diagnòstic per a cada persona.

 

Mollerussa, 26 de gener de 2015

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat