El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, manifesta el compromís de la corporació per treballar per una major protecció i gestió dels recursos limitats, objectius principals d’aquest any internacional instituït per l’ONU
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha participat a l’acte d’inauguració de l’Any Internacional dels Sòls (instituït per l’ONU) que ha acollit aquest dijous l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de Lleida i que té com a objectius principals la presa de conscienciació sobre la importància del sòl en els ecosistemes planetaris, així com en la implementació d’iniciatives relacionades amb l’educació sostenible i la protecció del sòl.
L’acte -presidit pel rector de la UdL, Roberto Fernàndez- ha comptat amb la participació del president de la Societat Espanyola de la Ciència del Sòl, Jaume Porta; el coordinador de la Secció de Sòls de la Institució Catalana d’Estudis Agraris, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, J. M. Alcañiz; el director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Jaume Miranda; el director de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la UdL, Narciso Pastor, i l’alcalde de Lleida, Àngel Ros.
En la seva intervenció, Reñé ha afirmat que la Diputació de Lleida “se suma de molt bon grat a aquesta inauguració, iniciativa de la Universitat de Lleida (UdL), la Societat Espanyola de la Ciència del Sòl i el Grup de Sòls de l’ICEA,” i ha definit la iniciativa de l’ONU com a “esperançadora” a la vegada que complexa, ja que “la satisfacció de les necessitats de les persones a costa dels recursos naturals se’ns mostra com un dels grans paranys del creixement mundial i és a la base de l’atur i l’augment de les desigualtats entre ciutadans i països”.
“En el debat que es planteja des de les Nacions Unides, el món local es troba a les primeres línies d’interpel•lació, perquè el foment de la cohesió social i la sostenibilitat territorial són accions prioritàries i essencials a l’hora d’identificar Catalunya com a resultat d’un procés històric específic”, ha indicat Reñé.
En el seu parlament ha citat diferents exemples de respecte i protecció del sòl a les comarques lleidatanes, com la conversió de la plana de l’Urgell en una important zona de regadiu gràcies a l’esforç de generacions anteriors o la recuperació de l’Estany d’Ivars i Vila-sana.
Reñé també ha recordat la contribució de la Diputació de Lleida a la creació de l’Escola Tècnica Agrícola, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Agrònoms a Lleida i a la idea de crear un Laboratori Automatitzat de Sòls mitjançant la cessió de terrenys.
Finalment, el president de la corporació ha felicitat el professor Jaume Porta per la medalla concedida per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques i ha manifestat tot el seu suport a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya “per produir la informació detallada de sòls que Catalunya necessita”.
Després dels parlaments i de la conferència inaugural del vicepresident de la World Associations of Soil and Water Conservation, Ildefons Pla, les autoritats han inaugurat l’exposició itinerant “Els Sòls i la Biodiversitat Forestal”.
Lleida, 15 de gener de 2015
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat