La gastronomia i els productes alimentaris artesans del Pirineu de Lleida, protagonistes a FITUR 2012

ORIfitur_01_editora_2_5067_0_1

La gastronomia i els productes alimentaris artesans del Pirineu de Lleida tenen un paper protagonista a la 32a Fira Internacional de Turisme-Fitur 2012, que s’ha inaugurat avui dimecres, 18 de gener, al recinte d’IFEMA de Madrid i romandrà oberta al públic fins diumenge. El Pati Gastronòmic de l’estand de Catalunya (pavelló 7) oferirà degustacions de productes a càrrec dels Artesans Alimentaris del Pirineu i de l’Escola d’Hotaleria i Turisme de Lleida, en col•laboració amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. El president de la Diputació, Joan Reñé, ha destacat la diversitat, la qualitat i la riquesa de productes que ofereixen les comarques del Pirineu de Lleida i les Terres de Lleida tant en l’àmbit gastronòmic com en l’oferta de turisme de neu, d’aventura, cultural, de natura i de negocis en la presentació del Pati Gastronòmic que ha tingut lloc aquest matí a l’estand de Catalunya a Fitur. La directora general de Turisme, Marian Muro ha anunciat que la Generalitat durà a terme aquest any 2012 una aposta decidida per potenciar les Terres de Lleida com a turisme d’interior i ha avançat que la Vall de Boí obtindrà properament el distintiu de municipi amb destinació de Turisme Familiar.

La presència dels Artesans Alimentaris del Pirineu al Pati Gastronòmic de l’estand de Catalunya a Fitur permet donar a conèixer i promoure fora de Catalunya tot un seguit de productes autòctons d’una gran qualitat i molt apreciats en l’àmbit local, de les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya, elaborats pels artesans alimentaris dels Pirineus catalans, com ara les confitures i melmelades, les herbes, els formatges, els embotits i les fruites de Lleida. Així s’ha posat de manifest en la presentació del Pati Gastronòmic que ha tingut lloc aquest matí a l’estand de Catalunya, en un acte que ha comptat amb la participació del president de la Diputació, Joan Reñé; la directora general de Turisme, Marian Muro; el director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa; el representant dels Artesans Alimentaris del Pirineu de la comarca de l’Alt Urgell, Jordi Planes, i el director de l’Escola d’Hotaleria i Turisme de Lleida, Gregori Canalies. En aquesta presentació també hi han assistit, el vicepresident del Patronat de Turisme, Gerard Sabarich, i el director, Jordi Blanch. El president de la Diputació, Joan Reñé, ha subratllat que la cuina “és més que un recurs turístic, és una necessitat bàsica que esdevé ‘motivació de viatge’ per a moltes persones i ‘producte aspiracional’ per a altres. En tot cas, és el ‘comodí turístic’ perfecte, i un dels pocs que permeten percebre una determinada destinació des del punt de vista de les emocions i dels sentits”. Reñé ha explicat que “a Fitur, el que pretenem és oferir ”autenticitat de qualitat” i “qualitat autèntica”, tot vinculant els atributs dels productes que s’hi serviran als del mateix territori. La cuina ha de formar part sempre, directament o indirecta, de qualsevol iniciativa turística de dinamització d’un territori o d’un producte/servei”. El President de la Diputació, Joan Reñé, també ha volgut agrair a la Generalitat de Catalunya l’anunci fet per la directora general, Marian Muro, d’apostar aquest any 2012 d’una manera decidida per les Terres de Lleida i les comarques d’interior i de muntanya en la promoció turística amb l’objectiu de treballar per a la desestacionalització del turisme. Aquesta és la segona vegada que la gastronomia de les comarques de Lleida adquireix un protagonisme tan destacat en el saló del turisme més important de l’Estat com ho és Fitur. La primera vegada va ser l’any 2004, a cura de l’Associació Gastronòmica La Xicoia del Pallars Sobirà, que va tenir l’oportunitat d’oferir la cuina pallaresa. La gastronomia lleidatana i els productes de la terra també formen part de les diverses propostes que presenten a Fitur els diferents consells comarcals i patronats de turisme. Aquest és el cas de la Noguera, que donarà a conèixer la Cuina de la Tòfona; l’Alta Ribagorça, amb les tradicionals Jornades Gastronòmiques del Bolet; la Val d’Aran, amb el Mes del Caviar, i Turisme de Lleida, amb les setmanes gastronòmiques de la fruita i de l’horta, del porc i la Festa del Vi, entre d’altres. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida participa a Fitur dins l’estand de Catalunya de l’Agència Catalana de Turisme amb els taulells de Terres de Lleida i Pirineus. La Val d’Aran hi te una presència específica dins del mateix taulell de Pirineus.

Presència del COU a l’estand de Catalunya i presentació de novetats

L’estand de Catalunya, de 1.300 metres quadrats, inclou espais dissenyats perquè el visitant experimenti en primera persona algunes de les sensacions que transmet Catalunya per mitjà dels seus paisatges, sons, olors, etc. El "Racó de les sensacions" inclou la reproducció de constel•lacions i del cel estrellat, disseny que ha anat a càrrec del Centre d’Observació de l’Univers del Montsec. Entre les novetats que es presenten enguany a Fitur destaquen, entre d’altres, la celebració dels Sky Games Ribagorça Romànica i la nova central de reserves on line del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici; el Camí de Sant Jaume per la comarca de l’Alt Urgell; la nova temporada del Centre d’Observació de l’Univers del Montsec i la creació del Consorci Segre-Rialb; la trobada internacional de raiers de la Pobla de Segur; la riquesa del patrimoni històric cultural del nucli antic de Solsona; la nova ruta de senderisme anomenada Via Calda, que transcorre per la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça, a més de la constitució de l’associació Aran Natura Convention Bureau a la Val d’Aran, i Turisme de Lleida promocionarà els objectius generals de la política turística per a l’any 2012, que se centren en el turisme gastronòmic, el turisme de negocis i el turisme patrimonial. La relació del conjunt de novetats que presenten les comarques de Lleida a Fitur s’adjunta en el document annex.

Madrid, 18 de gener de 2012

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat