La Diputació de Lleida va presentar el passat mes de gener al Tribunal Superior de Justícia d’Aragó la demanda amb els motius pels quals es considera improcedent la declaració com a Béns d’Interès Cultural d’Aragó de 24 de les 113 obres d’art que reclamen el Bisbat de Barbastre-Montsó i les autoritats aragoneses.
Aquest anunci l’ha fet el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, després la visita institucional al Bisbe de Lleida, Joan Piris amb qui han repassat també temes de col•laboració a la seu del Bisbat de Lleida.
La demanda és conseqüència del recurs admès a tràmit pel TSJ d’Aragó el 26 d’octubre de 2011 i va ser presentada el dia 9 de gener de 2012.
En el seu contingut s’argumenta que les obres no poden ser catalogades com a Béns d’Interès Cultural d’Aragó perquè ja existeix una catalogació prèvia com a Patrimoni Cultural Català i una tutela i protecció de les mateixes per part del Museu de Lleida, al fons del qual estan adscrites les obres d’art.
En aquest sentit s’ha manifestat Joan Reñé, que ha recordat que aquestes obres ja estaven catalogades per Govern de la Generalitat com a patrimoni cultural de Catalunya, i que estan sota la tutela i la supervisió del Museu de Lleida. Reñé ha afegit que “des de la Diputació sempre s’ha defensat la unitat de la col•lecció, donat que per nosaltres el valor de la col•lecció es troba en que sempre es mantingui unida”.
El passat dia 26 d’octubre de 2011, el Tribunal Superior de Justícia d’Aragó va admetre a tràmit el recurs contenciós administratiu que la Diputació de Lleida va interposar el passat mes de juliol contra la declaració com a Béns d’Interès Cultural d’Aragó d’aquestes obres d’art. Després de l’admissió a tràmit, els serveis jurídics de la Diputació de Lleida van estudiar el contingut de l’expedient administratiu del Govern d’Aragó i van presentar la corresponent demanda.
La demana estableix com a improcedent la declaració com a Béns d’Interès Cultural d’Aragó de les 24 obres d’art i ho argumenta afirmant que totes les peces corresponents al Museu Diocesà es van incloure com a col•lecció al Catàleg de Patrimoni Cultural Català mitjançant una resolució del 20 de maig de 1999, que “no va ser recorreguda i que el Govern d’Aragó coneixia sobradament”.
El document explica que la col•lecció compta amb un règim de protecció previst a la legislació patrimonial catalana, més encara quan està adscrita de forma permanent al fons d’un museu i es troba inclosa al Catàleg de Patrimoni Cultural Català amb independència de qui sigui el propietari de totes o cadascuna de les peces que la formen.
La demanda argumenta que és el Museu de Lleida qui té la competència de la gestió de la col•lecció i el Consorci (format per la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Lleida, la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Segrià i el Bisbat de Lleida) té la competència de “protegir, conservar, garantir el valor dels bens i de la col•lecció i, per tant, es també titular de les potestats d’intervenció i tutela”.
D’altra banda, la demanda també defensa la unitat de la col•lecció com un element rellevant, ja que “el valor d’una col•lecció es troba en el fet que aquesta es mantingui unida i dispersar una col•lecció significa desvirtuar la història i fer perdre significat i valor”.
El document afegeix que “la catalogació, a més de no poder disgregar-se, ha de conservar-se íntegra” i que “si la declaració de la col•lecció com a Catàleg de Patrimoni Cultural Català garanteix la seva unitat, la seva adscripció al fons del Museu de Lleida garanteix la unitat de gestió”.
Finalment, la demanda conclou que “no es pot negar que la resolució que ara s’impugna pretén intervenir en l’estabilitat de les peces, en la seva tutela, en la seva gestió”. La finalitat de la resolució del govern aragonès és dotar de protecció determinades obres d’art per possibilitar en un futur a aquesta administració la possible intervenció en la col•lecció.
En el transcurs de la visita al Bisbe Piris, el president de la Diputació ha explicat que també li ha manifestat la voluntat de la institució provincial de seguir aportant 300.000€ al Consorci del Museu de Lleida, com ja va fer l’any passat i que es manté la col•laboració en l’àmbit patrimonial cultural, en el sentit que hi ha una part important d’aquest patrimoni que és de titularitat del Bisbat.
Lleida, 2 de febrer de 2012
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat