El president de la Diputació de Lleida afirma davant de gairebé 400 representants del territori “la nostra singularitat s’ha de respectar i nosaltres n’hem de ser els garants. Tenim 231 raons per defensar el territori”
Reñe diu que amb les darreres propostes anunciades des del Govern de l’Estat espanyol “estem veient una recentralització administrativa”
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha fet aquest dimecres una conferència de balanç del seu primer any de mandat a la corporació titulada “Un any de servei al món local” en el marc d’un acte que ha reunit prop de 400 representants del món local.
La corporació ha organitzat aquesta trobada municipalista amb la voluntat de fer un repàs de la gestió que s’ha desenvolupat en aquests darrers mesos i que, tal com ha dit Reñé, “ha estat possible gràcies a la implicació i els esforços dels ens locals”.
Davant dels alcaldes, regidors, el Síndic d’Aran, presidents de consells comarcals, el president de la Diputació de Lleida ha refermat el compromís de la institució que presideix d’estar al costat dels ens locals per atendre les seves necessitats.
En aquest sentit, s’ha referit a la propera convocatòria del Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC). Segons ha avançat Reñé, la Diputació treballa perquè els ajuntaments puguin destinar el 50% dels recursos que els correspondrien en concepte del pla específic a despesa corrent.
“La majoria dels alcaldes amb els quals he parlat aquest any m’han manifestat aquesta necessitat per mantindre serveis”, ha indicat Reñé, després de fer un repàs a les 196 reunions que ha mantingut amb alcaldes de la demarcació, que se sumen a les visites que ha fet a totes les comarques per conèixer i copsar les seves inquietuds.
El president de la Diputació de Lleida ha continuat destacant l’esforç de la corporació perquè, tot i partir d’un pressupost un 10% inferior en relació al de l’any anterior, i “gràcies a mesures d’estalvi i de reduccions aplicades en diferents capítols hem pogut destinar 30 milions d’euros del pressupost als ens locals i només pel que fa en concepte d’ajuts directes”.
La contrapartida de tot plegat és que no s’han pogut fer grans inversions en carreteres. No obstant això, Reñé ha destacat que es destinen 3 milions d’euros a la conservació de carreteres.
Bona part del discurs s’ha centrat en fer un balanç de les accions que s’han dut a terme a cadascuna de les àrees de la Diputació de Lleida, com ara el Patronat de Promoció Econòmica, amb l’aposta pel GlobaLleida; l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), amb la recuperació de l’oferta cultural; el Patronat de Turisme, amb l’aposta per la diferenciació i la innovació de l’oferta, i l’Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs (OAGRTL), que compta amb la delegació de tributs de tots els ajuntaments menys tres.
També s’ha referit als convenis de cooperació municipal, que són un model de referència al país; a les inversions en acció social i en conservació del medi ambient, així com en esports i educació.
En clau de país, Reñe ha fet referència a la “volguda i necessària col·laboració amb la Generalitat a causa de la manca de lleialtat institucional de l’Estat espanyol amb Catalunya i la situació de dèficit fiscal continuat”. En aquest apartat ha esmentat l’avançament de 16 milions d’euros per cobrir necessitats derivades de problemes de tresoreria dels ajuntaments.
Igualment ha citat els 14 milions destinats a salut pública (per actuacions a Centres d’Atenció Primària, consultoris locals i contractació de socorristes a les piscines, entre d’altres), a col·laboracions en transport escolar no obligatori, a accions de serveis socials (com la teleassistència), a ajuts d’urgència o per a les oficines temporals de contractació i albergs de temporers. “Tot plegat amb una gestió duta a terme des de l’estalvi, l’honestedat i l’eficiència”, ha dit Reñé.
“Tenim 231 raons per defensar el territori”
Aquesta conferència ha coincidit amb l’anunci de les mesures proposades pel president del Govern, Mariano Rajoy, entre les quals s’inclou la reducció del 30% de regidors per trams de població establerts. En aquest sentit, en la part final del seu parlament, el president de la Diputació de Lleida ha incidit en la defensa de l’estructura territorial de Catalunya, organitzada en municipis, comarques i vegueries.
“Hem d’organitzat el món local de baix cap dalt i no a l’inversa, i això passa per mancomunar serveis, seguint el model dels consells comarcals i alhora preservant la garantia jurídica dels ajuntaments”. “Els ajuntaments són la base de tota l’arquitectura democràtica i qui més directament copsa les inquietuds ciutadanes”, ha dit Reñé.
“La nostra singularitat s’ha de respectar i nosaltres n’hem de ser els garants. Tenim 231 raons per defensar el territori”.
En declaracions als mitjans de comunicació, Reñé ha indicat que “reduir el 30% de regidors no suposa cap estalvi, ja que no representen cap cost econòmic pels consistoris i són precisament les persones que aporten la seva voluntat de servei a la comunitat de forma implicada i altruista”.
Reñe ha explicat que amb les darreres propostes anunciades des del Govern de l’Estat espanyol “estem veient una recentralització administrativa” i ha defensat el criteri de proximitat, ja que “les mesures centralitzadores no volen dir mes eficiència”, ha puntualitzat Reñé.
El president de la Diputació de Lleida també ha posat de manifest que les comarques lleidatanes “són un referent en consens i entesa a l’hora mancomunar els serveis que no es poden donar des de cada municipi per separat”. “A qui correspon plantejar l’organització territorial del nostre país és al Govern de Catalunya i en aquest sentit es treballa amb la Llei de Governs Locals”, ha dit Reñé.
Igualment, ha afegit que “el que cal és que es respecti la majoria d’edat dels ajuntaments i la seva autonomia municipal dotant-los dels recursos necessaris per prestar els serveis als ciutadans amb la màxima qualitat”.
La jornada també ha inclòs una conferència del director general d’Administració Local de la Generalitat de Catalunya, Joan Cañada, sota el títol “Els reptes de futur del món local”.
Lleida, 11 de juliol de 2012
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat