El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i la vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol, han participat aquest dissabte en la recepció oficial de la 25a edició de l’Aplec Internacional, que aquest any se celebra entre els dies 3 i 5 d’agost a Budapest.
El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Budapest, Miklós Csomós, ha presidit la recepció oficial, a la que han assistit el cònsul general d’Hongria a Barcelona, Iván Medveczky, el president d’Adifolk, Antoni Viñas; el vicepresident de la Diputació de Tarragona, Albert Vallvé; entre d’altres autoritats.
En la seva intervenció, el president de la Diputació de Lleida ha indicat que l’Aplec Internacional “és una carta de presentació d’un país que estima el seu passat i aposta per un futur lliure dins del concert internacional”.
Reñé ha afegit que “des dels punts de vista històric, cultural i socioeconòmic, la societat catalana és una societat activa, treballadora i perseverant que, al llarg dels segles, ha après a avançar, malgrat les adversitats pròpies d’una nació, com la catalana, mancada de les estructures d’un estat propi”.
El president de la Diputació de Lleida ha recordat que quan “Catalunya era la principal potència medieval de la Mediterrània”, va néixer “un dels projectes polítics més avançats de la història del nostre vell continent: la Corona Catalano-aragonesa” i ha afegit que “si avui som a Budapest no és pas un fet casual, perquè fou precisament en aquella època que Catalunya i Hongria, és a dir, la Corona Catalano-aragonesa i l’Imperi Austro-hongarès, esdevindrien dues de les grans nacions de l’Europa medieval, a través dels enllaços matrimonials de les seves cases sobiranes”.
El president de la Diputació de Lleida ha explicat que “els primers contactes entre els dos països es remunten a més de 700 anys i foren històrics i dinàstics, amb el matrimoni entre Constança d’Aragó i Eimeric II d’Hongria (1196) i el de Violant d’Hongria i Jaume I de Catalunya-Aragó (1235)”.
En el seu parlament, Reñé ha citat alguns dels vincles existents entre Catalunya i Hongria, com l’interès per la literatura i la cultura catalanes a Hongria, de la mà d’Albí Körösi i Oliver Brachfeld, que és qui analitza en profunditat les relacions històriques entre Catalunya i Hongria, des del segle X fins al XVII, i l’estudi del paper de Violant d’Hongria dins del Llibre dels Feyts de Jaume I de Brachfeld.
També s’ha referit a la creació d’una assignatura de llengua catalana, impulsada per Kálmán Faluba a la Universitat de Budapest als anys 70 i, en la vessant esportiva, a la figura de Ladislau Kubala, jugador del Barça de les cinc copes i una de les figures més rellevants de la història del FC Barcelona.
Després dels parlaments, els participants en aquesta 25a edició de l’Aplec Internacional s’han intercanviat diferents obsequis. El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha fet entrega al tinent d’alcalde de Budapest i al president d’Adifolk d’una litografia de la façana de la Diputació obra de l’artista lleidatà Antoni P. Vidal.
En aquesta edició, de les comarques lleidatanes, hi participen els Nans de Tàrrega de l’Associació Guixanet (Tàrrega, Urgell), els Capgrossos de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya portats per la colla de La Roca Fumada (Juneda, Les Garrigues) i la Colla sardanista Sol ixent (Vilanova de Bellpuig, Pla d’Urgell). A nivell de tot Catalunya, el nombre de grups participants és una vintena.
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat