L’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida ha obert aquest dimecres el curs 2012/2013 amb un clam unànime en defensa de l’Estat propi per a Catalunya. La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha estat l’encarregada de pronunciar la lliçó inaugural davant d’un auditori que ha deixat petita l’Aula Magna de l’IEI i també la sala que s’ha habilitat al patí de l’IEI per seguir l’acte.
Sota el títol ‘Catalunya: nació, país i estat’, Casals ha fet un ampli repàs al desenvolupament de l’economia catalana des del SXVIII fins a l’actualitat assenyalant tot un seguit d’esculls que, tal com ha dit, la manca d’una estructura administrativa pròpia ha comportat per a Catalunya. “Catalunya va ser la fàbrica d’Espanya. Si ho haguéssim estat del món, haguéssim guanyat un temps preciós”, ha dit.
“Amb aquest model econòmic i social basat en la limitació de mercat i de no tenir un aparell administratiu hem anat tirant fins ara”, ha dit Casals, que ha destacat que “si volem continuar tenint una economia que funcioni només ho podem fer emancipant-nos de la tutela espanyola”.
“Ara tenim una proposta política, una declaració del Parlament de Catalunya, unes eleccions on es dirimirà si fem passos cap a aquesta emancipació. Tenim una oportunitat fantàstica de construir el nostre país”, ha sentenciat.
La intervenció de Casals ha estat precedida pel parlament del president de la
Diputació de Lleida, que ha subratllat “la conjuntura d’esperança” en que es troba el poble de Catalunya en aquests moments. “Des de sempre, però encara més ara, la nostra nació té dret a decidir serenament el seu futur, davant els inacceptables i reiterats intents d’involució i agressions de tot tipus –fins i tot ahir amb avions– d’un Estat que ha sobreviscut al pas dels segles, a base de l’espoli, l’amenaça, la imposició i la repressió”, ha dit Reñé.
El president de la Diputació de Lleida ha comparat l’acord per celebrar un referèndum d’independència d’Escòcia el 2014 amb la negativa del Congrés dels Diputats a convocar un referèndum a Catalunya. “Una nova mostra del menyspreu envers Catalunya”, ha puntualitzat Reñé.
Reñé ha remarcat que “el català és un poble que persevera de generació en generació” i que “gràcies a aquest tarannà singular no hem defallit i hem avançat molt més lluny del que fóra d’esperar en una terra petita i fustigada com la nostra”.
El president de la Diputació de Lleida ha tancat la seva intervenció destacant d’Òmnium Cultural “la defensa irreductible dels seus principis fundacionals” i l’impuls a l’entitat que li ha conferit Muriel Casals “una de les veus significatives d’una nova etapa, centrada en la voluntat col•lectiva d’anar molt més enllà, com a poble, com a país, de fer un pas decisiu i sense retorn pel respecte, per la dignitat, i per la justícia que es mereixen les causes i les raons que ens avalen i ens legitimem com a nació”.
Durant l’acte també ha intervingut el director de l’IEI, Josep Maria Solé i Sabaté, que ha destacat “la fortalesa extraordinària” i el convenciment de la Muriel Casals durant tots els seus anys de defensa de la llengua, de la cultura i del país.
Lleida, 10 d’octubre de 2012
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat