La Diputació de Lleida col·laborarà en el Jardí del cosmos, un dels futurs projectes del Centre d’Observació de l’Univers d’Àger

ORIacte_de_llirament_del_certificat_starlight_al_montsec_001_editora_2_5809_0_1

ORIacte_de_llirament_del_certificat_starlight_al_montsec_003_editora_2_5809_0

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha participat en l’acte d’entrega de la certificació del Montsec com a Destí Turístic i Reserva Starlight, que s’ha celebrat aquest dijous al Centre d’Observació de l’Univers (COU).

La Fundació Starlight, avalada per la UNESCO, ha inclòs en la delimitació de la zona del Montsec certificada com a Destí Turístic un total de 24 municipis de les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà.

Els destins turístics Starlight són zones visitables que compten amb qualitats excel·lents per a la contemplació del cel i la realització d’activitats turístiques relacionades amb aquest recurs. L’objectiu de la certificació és garantir que es pugui gaudir de l’observació del cel i descobrir els valors naturals, culturals i paisatgístics vinculats.

L’anunci oficial s’ha fet aquest dijous al COU, en el transcurs de l’acte de lliurament de la certificació que ha fet el vicepresident de la Fundació Starlight i director de l’Institut d’Astrofísica de les illes Canàries, Francisco Sánchez, al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.

En la seva intervenció, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha indicat que la corporació ha donat suport des del principi a aquest projecte participant de forma activa en la candidatura que el Consorci del Montsec va presentar el passat mes d’octubre.

A més, Reñé ha anunciat que la col·laboració no acaba aquí sinó que continuarà amb la implicació de la corporació en un nou projecte per posar en marxa el Jardí del cosmos d’Àger, que consisteix en un espai obert situat a l’avantsala del COU on els visitants podran experimentar i interrogar la realitat en escenaris de grans dimensions. Aquest projecte proposa la creació de dos àmbits museogràfics als exteriors del centre.

El president de la Diputació de Lleida ha manifestat la seva satisfacció per l’obtenció del certificat de Destí Turístic i Reserva Starlight per part del Montsec i ha indicat que "ara hem de ser conscients del que significa aquest reconeixement i treballar tots plegats per fer possible que aquest repte es faci més gran i potenciï les ofertes de turisme científic, cultural i sostenible", ha dit Reñé.

En el procés de recollida de dades tècniques i científiques per a les auditories que ha dut a terme la Fundació Starlight hi ha col·laborat la Diputació de Lleida amb una aportació econòmica de 20.000 euros.

Actualment, a més del Montsec, hi ha cinc punts al món certificats com a Destí Turístic Starlight, que són la illa de la Palma, la Reserva de Biosfera de La Rioja, Granadilla de Abona (Tenerife), Alqueva (Portugal) i Costiera (Itàlia).

A més del certificat com a Destí Turístic Starlight, la Fundació ha atorgat la distinció de Reserva Starlight a una àrea del Montsec que inclou onze municipis. La Reserva Starlight es troba a l’interior de la zona de delimitació de Destí Turístic i consisteix en espais naturals amb un grau encara més elevat pel que fa a la qualitat del cel nocturn i l’accés a la llum dels estels.

D’aquesta forma, el Montsec es converteix en la tercera Reserva Starlight al món després de la illa de La Palma i el llac Tekapo (Nova Zelanda).

L’acte de lliurament del certificat, ha estat presidit pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i ha comptat amb la participació del delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Ramon Farré; del director científic del Parc Astronòmic del Montsec, Salvador Ribas; de l’alcalde d’Àger, Lluís Ardíaca; del vicepresident de la Fundació Starlight i director de l’Institut d’Astrofísica de Canarias, Francisco Sánchez, i del coordinador de la iniciativa Starlight, Cipriano Marín.

Àger, 21 de març de 2013

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat