“Volem fer cultura de territori i ho volem fer perquè els ciutadans, des del poble més gran al més petit de Lleida, disposin de les mateixes oportunitats, visquin on visquin”. Amb aquestes paraules el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, s’ha adreçat a les 350 persones que han assistit al primer dels concerts que la Diputació de Lleida ha organitzat per celebrar el desè aniversari de l’Orquestra Julià Carbonell, creada l’any 2002 per la Diputació de Lleida juntament amb la Fundació Julià Carbonell.
El concert ha tingut lloc al Monestir de Santa Maria de Vallbona i ha ocupat tota l’església. Un auditori emblemàtic, de gran importància històrica (hi reposen les despulles de la reina Violant d’Hongria), situat en un municipi de menys de 300 habitants. La Diputació de Lleida ha escollit aquest entorn per posar de manifest el compromís d’aquesta corporació en defensa del model municipal de les comarques de Lleida (amb un 75% d’ells de fins a 1000 habitants).
Per aquest motiu, el segon concert del cicle tindrà lloc diumenge vinent a la Col·legiata de Gerri de la Sal, al Pallars Sobirà, un municipi de menys de 400 habitants.
“Hem volgut començar la celebració d’aquest aniversari avui aquí a Santa Maria de Vallbona i la setmana vinent a la col·legiata de Gerri de la Sal perquè dins d’aquest cicle de concerts de l’orquestra, Vallbona representa les terres de la plana i Gerri de la Sal, les de la muntanya”, ha explicat Reñé.
En el seu parlament, el president de la Diputació ha fet un repàs a la trajectòria d’aquests 10 anys de l’orquestra, als seus inicis, quan representava "un ambiciós projecte que pretenia fer arribar el simfonisme i la música de gran format a totes les comarques de Ponent" i a la seva situació actual, “en que la Julià Carbonell ha esdevingut una orquestra de referència en el panorama musical català, un exemple d’esforç col·lectiu i un clar exponent d’empenta i perseverança de les terres de Lleida i la seva gent".
Reñé també ha agraït el compromís del director de l’OJC, Alfons Reverté, i del seu gestor, Antoni Pallés, així com de tots els músics, i en especial, ha destacat l’empenta de la presidenta de la Fundació Julià Carbonell i filla del músic, Carme Carbonell, i ha destacat el suport de l’aleshores gerent del departament Musical del Gran Teatre del Liceu, Roser Trepat.
Per acabar, Reñé ha explicat que “escoltar i compartir música ens fa ciutadans més cultes i per tant, més crítics i més lliures”, i que “només des de la llibertat decidirem el nostre futur col·lectiu com a poble i com a país”.
L’orquestra, que en aquesta dècada ha ofert un total de 500 concerts, ha triat per aquesta ocasió l’obertura de l’obra ‘Russlan i Ludmilla’, de M. Glinka i la Simfonia n.5 Opus 64, de Txaikovski, que es presenten sota el títol ‘Passió Russa!’. L’orquestra ha tancat el concert amb la Santa Espina.
El director de l’OJC, Alfons Reverté, ha explicat que la tria del repertori representa un resum de la trajectòria de l’Orquestra, des de la primera obra que l’OJC va interpretar en els seus inicis, passant per la Simfonia n.5 de Txaikovski, una de les primeres grans obres que van tocar.
Reverté també ha destacat que l’Orquestra Julià Carbonell té vocació de servei amb l’objectiu de conrear música i cultura arreu. Per això, ha dit, la frase “El nostre auditori, el territori” defineix la filosofia d’aquesta orquestra.
Vallbona de les Monges, 7 d’abril de 2013
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat