La Diputació de Lleida reuneix els cuiners i artistes que han participat en el llibre ‘De Gust’ editat amb motiu de Sant Jordi

ORIrecepcio_sant_jordi_iei_cuiners_i_artistes_llibre_de_gust_002_editora_2_5849_0_1

ORIrecepcio_sant_jordi_iei_j_m_sole_i_sabate_editora_2_5849_1

ORIrecepcio_sant_jordi_iei_rosa_pujol_editora_2_5849_2

ORIrecepcio_sant_jordi_iei_exposicio_de_gust_001_editora_2_5849_3

Cuina de proximitat i art de les Terres de Lleida, proposta literària de la Diputació per Sant Jordi

La Diputació de Lleida ha reunit aquest dimarts al Pati de l’nstitut d’Estudis Ilerdencs (IEI) els cuiners i els artistes de les comarques lleidatanes que han fet possible el llibre “De Gust. Cuina i Art de les terres de Lleida, Pirineu i Aran”, que la mateixa corporació ha editat per la Diada de Sant Jordi.

La trobada s’ha fet en el marc de la tradicional recepció institucional que organitza l’IEI amb motiu de Sant Jordi i que ha estat presidida per la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Rosa Pujol, i el director de l’IEI, Josep M. Solé i Sabaté.

En la seva intervenció, la vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol, ha fet una defensa de la llengua catalana “davant tantes amenaces politiques i judicials com rep” i ha finalitzat el seu parlament afirmant que la Diada d’avui també ha de servir “de reforç per aconseguir tos els reptes que el nostre poble necessita”.

Per la seva banda, el director de l’IEI, Josep M. Solé i Sabaté, ha destacat la important tasca dels escriptors i escriptores que “ens fan pensar i reflexionar”, ja que els catalans tenim una cultura que defensem i amb la que volem sumar.

Mitjançant aquest llibre, la Diputació de Lleida promou la gastronomia i l’art de les terres de Lleida. Es tracta d’un receptari que recull tretze plats que es corresponen a les tretze comarques de la demarcació de Lleida i amb productes de proximitat.

El director de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida, Gregori Canalíes, ha explicat que els artistes que han participat en el llibre plasmen amb les seves creacions la seva pròpia interpretació del plat elaborat pels cuiners.

Les receptes estan elaborades per cuiners no professionals, de manera que es recull la cuina tradicional del territori. Cada recepta està acompanyada d’una il•lustració, basada en una obra d’un artista emergent de cada comarca que l’ha elaborat basant-se en la recepta mateixa.

La publicació “De Gust. Cuina i Art de les terres de Lleida, Pirineu i Aran” compta també amb un pròleg del president de la Diputació, Joan Reñé, i del cuiner del Celler de Can Roca, Joan Roca, que ha volgut col•laborar en la iniciativa amb motiu del 25è aniversari del seu restaurant.

Entre les receptes, hi trobem una sèrie de plats típics com ara l’ofegat, la sopa de timonets, el trinxat, la cassola de tros, les coques de recapte o la ratafia i productes com ara oli d’oliva de les Garrigues, préssec del Segrià, llet de l’Alt Urgell o fredolics del Solsonès, entre d’altres.

En el transcurs de la tradicional recepció de Sant Jordi a l’IEI també s’ha organitzat una activitat participativa titulada “Receptes que mai no diràs” en la que els assistents han escrit la seva recepta favorita.

A més de presentar el llibre, s’han mostrat les 13 il•lustracions que es poden trobar a les pàgines del receptari.

L’acte també ha comptat amb la participació de nombrosos escriptors i representants polítics de Lleida.

Lleida, 23 d’abril de 2013
 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat