La corporació ha cedit 68 caixes d’arxiu i una trentena de llibres que tenen una gran importància per a l’estudi de la II República i de la Guerra Civil
Entre la documentació cedida hi ha expedients personals, execució d’obres, documentació comptable, llibres d’actes, llibres de decrets i correspondència, entre d’altres
La Diputació de Lleida ha retornat a la Generalitat de Catalunya tot el fons documental que conservava de la Comissaria de la Generalitat de Catalunya a Lleida de l’època de la II República (1931-1938).
La cessió s’ha fet efectiva aquest divendres a la Sala Viladrich de la Diputació de Lleida en un acte de lliurament presidit pel president de la Diputació, Joan Reñé, i pel conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell.
En total, la Diputació de Lleida ha cedit 68 caixes d’arxiu i una trentena de llibres, que s’ingressaran a l’Arxiu Històric de Lleida. La documentació conté informació sobre expedients personals, execució d’obres, documentació comptable, llibres d’actes, llibres de decrets i correspondència, entre d’altres, és a dir, tota la documentació generada per la Comissaria en el desenvolupament de les seves funcions.
El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha indicat que aquesta cessió del fons documental és un fet de “notable valor tant des del punt de vista polític, institucional, nacional i històric i historiogràfic”.
Per la seva part, el president de la Diputació, Joan Reñé, ha indicat que aquest retorn de documentació respon a l’absoluta normalitat que existeix entre les institucions i ha remarcat la necessitat de continuar caminant juntes en un mateix camí.
A més, ha afegit que els documents demostren que la institució feia tasques molt similars a les que desenvolupa actualment la Diputació de Lleida com és l’atenció a tots els ciutadans de Lleida amb projectes d’educació, d’infraestructures, d’atenció social, entre d’altres.
D’aquesta forma, el Departament de Cultura recupera els documents que formaven part de les comissaries delegades, els òrgans provincials de la Generalitat de Catalunya creats durant al II República i instaurats amb l’entrada en vigor de l’Estat d’Autonomia de Catalunya de 1932. Aquests fons restaren en poder de les diputacions provincials restaurades un cop acabada la Guerra Civil, amb la derogació de l’Estatut d’autonomia.
La documentació que conserva la Diputació de Lleida d’aquest període, està tractada com un fons diferenciat que, per la seva naturalesa i procedència, pot considerar-se integrant de la documentació que va generar la Generalitat de Catalunya en el període republicà.
Amb la proclamació de la segona República l’any 1932, les diputacions provincials varen desaparèixer fins l’any 1938 per passar a quedar integrades dins la Comissaria de la Generalitat. Aquesta nova institució va absorbir totes les funcions i els pressupostos de les antigues diputacions.
L’acció de govern de la Comissaria de la Generalitat se centrava en els àmbits de benestar social i sanitat, ensenyament, intervenció en infraestructures a tot el territori, assistència municipal, cessió de patrimoni a la ciutat de Lleida, desenvolupament social i econòmic i promoció de la cultura i ajut a entitats culturals.
Les comissaries delegades van heretar totes les funcions, estructura, recursos i personal de les diputacions provincials, però també van assumir-ne de noves. Entre les noves competències hi ha els traspassos de l’Estat a la Generalitat en matèria de sanitat, cultura, educació, ordre públic, patrimoni cultural, obres públiques, ports i aviació civil, entre d’altres.
D’altra banda, la Generalitat també va assumir noves competències i serveis que no existien fins al moment, en desenvolupament de l’Estatut d’Autonomia . Finalment, les comissaries també van assumir competències pròpies generades per l’inici de la Guerra Civil, com ara l’atenció als refugiats o el proveïment de productes bàsics de consum a la població.
Lleida, 24 de maig de 2013
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat