Aquesta és una de les accions que la corporació ha impulsat per tal de vincular la música amb el patrimoni arquitectònic de les comarques lleidatanes
Des de l’any 2002, l’Escolania de Montserrat només ha fet sis concerts a diferents punts de les comarques lleidatanes, la qual cosa augmenta la singularitat i excepcionalitat de l’esdeveniment
Amb l’objectiu d’atansar la cultura al territori i alhora donar a conèixer el patrimoni arquitectònic de les comarques lleidatanes, la Diputació de Lleida ha impulsat l’organització del concert que l’Escolania de Montserrat farà el pròxim divendres 14 de juny a la Seu Vella de Lleida.
La Diputació de Lleida aportarà 7.000 euros a l’Escolania de Montserrat per celebrar el concert. Aquesta col•laboració se suma a les nombroses accions que la Diputació de Lleida ha impulsat a través de l’IEI per tal de vincular el patrimoni arquitectònic i la música, com el cicle de concerts de l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida que s’ha celebrat al monestir de Vallbona de les Monges i a Gerri de la Sal; el cicle d’espectacles de petit format Mènsula amb concerts a llocs emblemàtics com el monestir del Miracle de Solsona o de les Avellanes i el Festival del Romànic i de Castells de Frontera.
La vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Rosa Pujol, ha presidit aquest dimarts la roda de premsa de presentació del concert a la sala de premsa de la Diputació de Lleida i l’acte també ha comptat amb la intervenció del director del Consorci del Turó de la Seu Vella, Pep Tort.
Durant la seva intervenció, la vicepresidenta de l’IEI ha explicat que “l’objectiu de la Diputació de Lleida és atansar la cultura a tots els municipis i en aquest cas apropar a tots els lleidatans l’Escolania de Montserrat símbol del catalanisme i de gran projecció internacional”.
El concert de l’Escolania de Montserrat -que començarà a les 9 de la nit- comptarà amb la participació del pianista Vicenç Prunés i la direcció de Bernat Vivancos.
Els organitzadors esperen l’assistència d’unes 500 persones, ja que es tracta d’un esdeveniment poc habitual. Des de l’any 2002, l’Escolania de Montserrat només ha fet sis concerts a diferents punts de les comarques lleidatanes.
En aquest sentit, el director del Consorci del Turó de la Seu Vella, Pep Tort, ha destacat que és la primera vegada que l’Escolania farà un concert a la Seu Vella de Lleida i ha afegit que “no és fàcil que faci concerts fora de Montserrat i de les gires internacionals” la qual cosa augmenta la singularitat i excepcionalitat de l’esdeveniment. Tort ha indicat que es tracta d’un concert de gran qualitat que ajudarà dóna encara més rellevància a un espai tan emblemàtic com la Seu Vella.
L’Escolania, una de les escoles de música més antigues d’Europa
Actualment l’Escolania està formada per més de cinquanta nois, de nou a catorze anys, procedents de tot Catalunya. Entre ells n’hi ha tres de les comarques de Lleida, concretament dels municipis d’Albatàrrec, Torrefarrera i Sant Guim de Freixenet.
Durant els anys que estudien a Montserrat fan els darrers cursos de Primària i els primers de Secundària, i també els estudis de música corresponents. Cada escolà estudia dos instruments, el piano i un segon instrument a escollir, a més de llenguatge musical, orquestra i el cant coral, que constitueix l’especialitat de l’Escolania.
L’Escolania ha estat dirigida per Mstislav Rostropovitx, Sir Neville Marriner, Salvador Mas, Michael Boder, Harry Bicket, Kirill Petrenko i Jordi Savall. I els últims anys ha fet diverses gires a Rússia, Holanda, Puerto Rico, Hongria, Suïssa, Alemanya, Bèlgica, França, Itàlia i Polònia, a més de nombrosos concerts a Catalunya.
Darrerament ha col·laborat amb diverses orquestres, com l’Orquestra de Cadaqués, Musica Ducis Brabantiae d’Holanda, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Le Concert des Nations i la Capella Reial de Catalunya, l’Orquestra de l’Acadèmia del Gran Teatre del Liceu i l’Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra.
L’Escolania de Montserrat és una de les escoles de música més antigues d’Europa. Al segle XIII, un grup de nois comencen la pràctica del cant i diversos instruments musicals al Monestir de Montserrat, una trajectòria que s’ha mantingut i incrementat amb els anys.
Lleida, 11 de juny de 2013
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat