El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha confirmat la seva participació a la cadena humana “Via Catalana” organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) el proper dia 11 de setembre.
"Tal com l’any passat vaig participar a la manifestació, enguany participaré a la Via Catalana per la independència. Crec que l’organització ha deixat molt clar quin és el concepte, i aquí, legítimament hi ha de ser tothom que se senti còmode i per això, jo hi seré”.
Per altra banda, Reñé ha manifestat que li hagués agradat que la Via també passés per territori lleidatà: “Entenem que podria fer més complex fer una via catalana que connectés també les comarques de Lleida per la seva extensió i perquè requeriria moltes més persones, però sí que hagués estat ben rebut per part de Lleida que hi hagués hagut una presència a l’entorn de Lleida. Però participarem de forma compromesa i majoritària a la Via Catalana”, ha afegit.
En la seva intervenció al Lyccé Renouvier de Prada de Conflent, el president de la Diputació de Lleida ha apel•lat a la unitat dels temps de la Mancomunitat de Catalunya perquè Catalunya assoleixi la plena sobirania nacional. "Llavors, com ara, dos factors es repeteixen: la voluntat participativa de la ciutadania i la possibilitat de construir la Catalunya que ambicionem", ha dit.
Segons Reñé, "les estructures d’estat que proposa el President Mas van començar a bastir-se llavors. La Mancomunitat va deixar la idea als catalans que un govern propi és més actiu, pràctic i honest".
"Hi ha historiadors que diuen que sense Prat de la Riba, sense Mancomunitat, Catalunya no hagués fet el pas endavant de reivindicació nacional i social, cultural i humana que va fer amb la Generalitat. Hi haurà historiadors que diran que ha estat el President Mas i l’esperit majoritari del nostre poble els que aconseguiren definitivament allò que és el nostre dret comunitari: la llibertat i la plena sobirania de Catalunya", ha afegit.
En la seva intervenció, Reñé també ha destacat el paper de les administracions intermèdies "quan no han estat òrgans de control i vigilància estatal" i ha recordat el paper de les diputacions com a administracions vertebradores de l’equilibri territorial i de suport al món local. "Ja sigui Mancomunitat del 1914 al 1924, Comissaria de la Generalitat del 1931 al 1938, diputacions actualment o vegueries en el futur, han estat necessàries per vertebrar el territori".
"I ho devem estar fent bé, perquè, altrament, no s’entendria aquesta mania tan espanyola de voler-ho imposar sempre tot, com és el cas de l’avantprojecte de la Llei per a la Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local", ha afegit Reñé.
El president de la Diputació de Lleida també ha tingut un record especial per a 8 polítics lleidatans que van tenir un paper clau a la Mancomunitat de Catalunya, en especial, Romà Sol i Mestre que va ser-ne president accidental durant la malaltia de Prat de la Riba i també després de la seva mort.
Josep Maria España; Alfred Pereña; Pere Mias; Josep Cabeceran; Josep Estadella; Modest Reñé i Ramon Riu són la resta de lleidatans que van tenir un paper destacat perquè la Mancomunitat de Prat de la Riba avancés i fos considerada el primer triomf del catalanisme polític, 200 anys després de la invasió borbònica del Principat de Catalunya durant la Guerra de Successió.
Prada de Conflent, 21 d’agost de 2013
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat