El programa s’està desenvolupant actualment a l’ABS de la Pobla de Segur i està destinat a homes i dones amb edats entre els 50 i els 69 anys
Es tracta d’una prova pilot que es va iniciar a l’ABS de Tremp el passat mes de setembre i que s’estendrà a les comarques del Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, un cop finalitzat el procés al Pallars Jussà
La Diputació de Lleida ha finançat la prova pilot del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Colon i Recte (PDPCCR) que l’Equip d’Atenció Primària (EAP) de la Pobla de Segur juntament amb l’Hospital Comarcal del Pallars han iniciat a l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de la Pobla de Segur (Pallars Jussà) adreçada a un total de 1.064 persones.
El programa compta amb el finançament de la Diputació de Lleida i es fa amb la col·laboració de les oficines de farmàcia de la zona, que faciliten la recollida de les mostres atesa la dispersió geogràfica de la població a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran i amb l’objectiu de facilitar la participació de la ciutadania.
L’objectiu del programa és detectar el càncer en etapes molt precoces, quan les persones no tenen símptomes, la qual cosa permet que els tractaments siguin més efectius. És totalment gratuït i està adreçat a homes i dones amb edats d’entre 50 i 69 anys, període de la vida de risc elevat i en el que la detecció precoç s’ha demostrat beneficiosa.
A través del programa es convida totes les persones amb edats compreses entre els 50 i els 69 anys i que viuen als municipis de la Conca de Dalt, la Pobla de Segur, Salàs de Pallars, Sarroca de Bellera, Senterada i la Torre de Cabdella, municipis que formen part de l’ABS de la Pobla de Segur.
A totes elles se’ls envia una carta a casa amb informació sobre la detecció precoç del càncer de còlon i recte. Passats uns dies de l’enviament, des de l’Hospital del Pallars s’hi contacta per via telefònica i es resolen els possibles dubtes que les persones puguin tenir. Si es decideix participar, s’envia una carta d’invitació juntament amb el test (col·lector) per recollir la mostra al mateix domicili.
Les persones que participen poden portar la mostra al CAP, al consultori local o a les oficines de farmàcia que participin al programa. A més de la participació de les farmàcies en la recollida de mostres, una altra novetat del PDPCCR a l’ABS La Pobla de Segur és que els usuaris poden tornar les mostres en l’horari d’obertura del CAP i de les farmàcies. D’aquesta manera, es pretén facilitar la participació de la població a la prova, en una comarca que compta amb una gran expansió territorial.
Alta participació
El Departament de Salut preveu aconseguir una bona participació de la població, ja que es compta amb la implicació de tots els professionals sanitaris del territori, amb el suport de les associacions de lluita contra el càncer com la Oncolliga’t Pallars i l’AEEC – Catalunya contra el càncer, a més de la col·laboració de les oficines de farmàcia.
Aquesta mateixa actuació que s’està duent a terme a l’ABS de la Pobla de Segur ja es va desenvolupar a l’ABS de Tremp el mes de setembre passat, amb una elevada participació. Segons dades de l’Oficina Tècnica de Cribratge de la regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran, de les 1.900 persones a les quals anava adreçat el programa de detecció, hi han participat fins al dia d’avui unes 1.200, unes xifres que encara no són definitives.
Un cop acabat el programa a la Pobla de Segur, el programa s’estendrà durant aquest curs a les comarques del Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. Com en el cas de Tremp i la Pobla de Segur, totes dues actuacions comptaran amb el finançament de la Diputació de Lleida.
Lleida, 11 de març de 2014
Per a més informació:
Telèfons de contacte: 973.70.41.25
Cap de l’Àrea de Comunicació, Maricel Pujol
premsa@diputaciolleida.cat
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat