El president de la Diputació de Lleida indica que aquesta exposició “posa en valor la valentia d’entendre que la prudència i l’oblit còmplice no ha de ser una via d’actuació per no encarar-nos a la comprensió del passat”
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha participat aquest dimecres en la inauguració de l’exposició “Tragèdia al Call. Tàrrega 1348” i la posterior senyalització del Call de Tàrrega, que ha estat presidida pel director general de Bellas Artes y Bienes Culturales del Ministerio de Cultura, Jesús Prieto.
L’acte, al que també ha assistit el vicepresident quart, Josep Ramon Ibarz, i la diputada Josefina Bernades, s’ha iniciat amb la presentació de la nova sala del Museu Comarcal de l’Urgell a l’Ajuntament de Tàrrega.
En la seva intervenció, Reñé ha afirmat que “la llibertat, la igualtat en la diferencia, el respecte a tots i a tothom fan d’un acte com aquest una reivindicació per enfortir sempre que calgui, el triomf de la raó, de la convivència i del diàleg”.
El president de la Diputació de Lleida ha recordat les diferents accions que la corporació lleidatana ha iniciat per “posar en valor la memòria històrica d’un poble que ha patit al llarg del temps la barbàrie i la persecució", com el projecte Perseguits i salvats de senyalització de les rutes d’evasió dels jueus pel Pirineu lleidatà fugint de l’Holocaust.
“Aquest projecte és un reconeixement a la memòria històrica dels jueus i a totes les famílies que van arriscar la seva vida per ajudar-los”, ha indicat Reñé, que ha afegit que “per desgràcia encara ara hi ha algunes veus que tracten l’Holocaust amb absoluta banalització”.
També ha explicat que com a continuïtat d’aquest projecte de senyalització, que es va presentar a l’ambaixador d’Israel a l’Estat espanyol, Alon Bar, la Diputació de Lleida ha organitzat la Setmana d’Israel. Es tracta d’una iniciativa que pretén enfortir els lligams i donar a conèixer aquest Estat i que aquest mateix dimecres ha reunit al Pont de Suert una setantena d’empresaris del sector turístic.
En el seu parlament, Reñé també s’ha mostrat optimista i ha indicat que confia que els treballs que realitzen des de la corporació lleidatana per fer arribar touroperadors israelians de l’Aeroport de Lleida-Alguaire es concretin.
Després dels parlaments, les autoritats han fet una visita guiada a càrrec de l’arqueòleg municipal, Oriol Saula.
L’objectiu de l’exposició és donar a conèixer els errors del passat i fer una crida a no repetir-los. La col•lecció està formada per materials escultòrics, arquitectònics i arqueològics seleccionats per la seva qualitat artística i per la seva significació històrica.
Les darreres intervencions arqueològiques a la fosa dels jueus de Tàrrega han permès recuperar una significativa quantitat d’objectes personals de la comunitat jueva dels segles XIV i XV, com anells amb inscripcions en hebreu, polseres, arracades i penjolls de diferents materials. Aquestes peces, juntament amb les restes humanes formen un conjunt únic per conèixer aspectes de la cultura, els costums i les creences dels jueus catalans.
Una de les peces medievals més destacades són les cinc escultures de pedra dels apòstols gòtics que formaven part de l’antiga portada monumental de l’església parroquial.
Tàrrega, 19 de març de 2014
Per a més informació:
Telèfons de contacte: 973.70.41.25
Cap de l’Àrea de Comunicació, Maricel Pujol
premsa@diputaciolleida.cat
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat