El president recorda els lleidatans que van ser “els altres homes de la mancomunitat”, “la represa nacional a partir de la unió lliure de les diputacions catalanes”
El president de la Diputació de Lleida destaca que “l’actual estructuració territorial i administrativa de Catalunya és el resultat, en part, d’aquell breu però reeixit procés històric, durant el qual les diputacions catalanes van desenvolupar un paper cabdal en l’ordenació administrativa i nacional del país”
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha destacat el paper de les diputacions en la creació de la Mancomunitat i ha apel·lat a la unitat d’acció d’aquell moment i a la participació de la ciutadania perquè Catalunya “sigui capaç d’avançar” i “salvar el demà”.
Així ho ha manifestat aquest diumenge en l’acte central del Centenari de la Mancomunitat de Catalunya que s’ha celebrat al Palau de la Generalitat.
Reñé ha iniciat la seva intervenció recordant les paraules de Josep Maria de Sagarra elogiant Prat de la Riba i els progressos de la Mancomunitat sempre des d’una profunda admiració i un sentiment d’agraïment i respecte, tant per a la figura com per la seva obra.
Aquest any Catalunya recorda dos fets notables de la seva història, ha indicat Reñé, que són el Tricentenari del 1714 i el naixement de la Mancomunitat de Catalunya, que van suposar la pèrdua de les llibertats i el renaixement polític del país, respectivament.
En aquest sentit, el president de la Diputació de Lleida ha reconegut la feina dels “altres homes de la Mancomunitat”, els presidents de la Diputació de Lleida: Josep Maria Espanya, que fou conseller de governació de la Generalitat; Joan Rovira i Agelet; Romà Sol, que ocupà la presidència accidental de la Mancomunitat després de la mort de Prat de la Riba i els diputats Alfred Perenya, el metge i poeta Josep Estadella, Modest Reñé o Ramon Riu.
El president de la Diputació de Lleida ha afirmat que “Cent anys després dels fets que narra Sagarra, i amb la perspectiva que dóna el temps, aquella admiració i respecte de l’escriptor són més vives que mai al nostre país”.
També ha recordat que l’acció de govern de la Mancomunitat a les terres de Lleida es desplegà per tot el territori amb la construcció de la xarxa viària per acabar amb l’aïllament de molts municipis de la demarcació de Lleida; el desenvolupament i desplegament de la xarxa automàtica de telefonia amb seu a Balaguer, la primera de tot l’estat; la creació de les escoles d’Agricultura, del Treball i del Comerç Local a Lleida; l’Escola de sordmuts a la Casa de la Misericòrdia de Lleida, avui encara les Escoles Especials de la Diputació; l’Escola d’estiu de formació de mestres als Torms; la biblioteca popular de les Borges Blanques; la salvaguarda de les pintures romàniques del Pirineu o la recuperació de monestirs com el de Vallbona de les Monges, Sant Pere d’Àger i Santa Maria de Covet.
Reñé ha destacat el paper de les diputacions catalanes en l’actual estructuració territorial i administrativa de Catalunya i ha explicat que repassant les actes de la Diputació de Lleida del període mancomunitari, “és curiós de constatar com les principals funcions desplegades per la Mancomunitat al territori coincideixen essencialment, amb les que realitzem les actuals diputacions”.
En el seu parlament, Reñé ha volgut cridar l’atenció “sobre el fet que les diputacions catalanes (en períodes democràtics o de minsa llibertat) han estat factors determinants en el desenvolupament social i econòmic del país; i la seva acció pública àmpliament compartida pels ciutadans de múltiple condició social i territorial”.
En aquest acte, ha dit el president de la Diputació de Lleida “fem una revisió del nostre passat, certament. Un passat que serveix per recordar-nos, insistentment, que és des de la unitat d’acció, des de la generositat d’uns i altres, i escoltant la veu del poble que el nostre país és capaç d’avançar”.
Reñé ha finalitzat la seva intervenció manifestant que “el gran erudit del nostre país que ens ha deixat recentment, Modest Prats, deia que ‘Vam créixer en un país derrotat, però a poc a poc, cadascú des de la seva pròpia experiència personal, ens vam anar endinsant en el coneixement del paisatge, de la llengua, de la història, de la vida que lentament renaixia. Vam haver de lluitar, cadascú des de la seva trinxera social o cultural, íntima, per recuperar uns mots, per ser conscients de la civilitat que ens havia estat presa, del lligam que ens unia a un territori, a les persones que l’havien fet seu”.
“Un cop ‘recuperats els mots’ i en plena ‘consciència de la civilitat que ens ha estat presa’ ara ens toca a nosaltres salvar el demà”, ha afirmat Reñé.
Centenari de la Mancomunitat
El Saló de Sant Jordi ha acollit l’acte central del Centenari de la Mancomunitat, que ha estat presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas, i que ha comptat amb la presència dels presidents de les quatre diputacions catalanes.
L’acte s’ha iniciat amb la interpretació musical Les Muntanyes del Canigó, a càrrec de l’Orfeó Gracienc, seguida de la intervenció del coordinador del actes del Centenari de la Mancomunitat de Catalunya, Xavier Forcadell, i la lectura de cites i referències de personatges importants vinculats a la Mancomunitat de Catalunya, com Prat de la Riba, Puig i Cadafalch i Eugeni d’Ors.
Després han intervingut el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, i el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet.
Després de la interpretació musical Cançó Incerta, d’Eduard Toldrà, ha intervingut el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, que ha donat pas a un vídeo sobre la Mancomunitat de Catalunya. El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha tancat l’acte just abans de la interpretació d’El Cant dels Segadors, a càrrec de l’Orfeó Gracienc i posteriorment s’ha fet el descobriment del bust de Puig i Cadafalch, al Pati del Tarongers.
Actes commemoratius de la Diputació de Lleida
La Diputació de Lleida també s’ha sumat als actes commemoratius del Centenari de la Mancomunitat amb una sèrie d’activitats que es desenvoluparan a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI).
Dijous, 10 d’abril a les 19.00 hores s’inaugurarà l’exposició L’inici del demà. Mancomunitat de Catalunya: 100 anys. Comunicar el territori: telefonia i obres públiques a la Sala Gòtica de l’IEI
Dijous, 24 d’abril, la sala Montsuar acollirà a les 19.30 hores una taula rodona titulada La Mancomunitat i la Cultura a càrrec del doctor en Història contemporània; Jordi Casasses, i el filòleg i traductor, Josep Murgades. La taula estarà moderada per Ramon Sistac, delegat de l’IEC a Lleida
Dijous, 29 de maig, els quatre presidents de les diputacions catalanes participaran en un debat sobre La Mancomunitat, 1914-2014: passat, present i futur de Catalunya. El debat, que estarà moderat pel director de l’IEI, Josep M. Solé i Sabaté, se celebrarà a la sala Montsuar a les 19.30 hores.
Barcelona, 6 d’abril de 2014
Per a més informació:
Telèfons de contacte: 973.70.41.25
Cap de l’Àrea de Comunicació, Maricel Pujol
premsa@diputaciolleida.cat
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat