Se celebra el 15 de juny en les distàncies de 42,2, 26,8 i 16 km, amb sortida i arribada al poble de Tírvia
El diputat de Salut i Esports, Òscar Martínez, i els membres de l’Agrupació Excursionista Catalunya i organitzadors de la carrera, Bernat Ruiz i Andrea Sacrest, han presentat aquest dimarts la 12a Cursa d’alta muntanya de la Ribalera, que se celebra el 15 de juny amb sortida i arribada al poble de Tírvia, en les distàncies de 42,2, 26,8 i 16 km i que recorre els municipis de Tírvia i Farrera especialment, i també les Valls de Valira i Alins.
Els organitzadors —que esperen arribar als 350 inscrits— han previst enguany una modificació del recorregut, amb l’objectiu d’incloure tots els pobles de la Coma de Burg, tal com ha explicat Bernat Ruiz. A més, en la recuperada modalitat de marató s’evitarà passar per les zones on més habita el Gall Fer. Aquesta edició, a més, serà la primera que puntua per a la International Trail Running Association, amb 3 punts.
Òscar Martínez ha destacat que “activitats com aquesta cursa contribueixen a dinamitzar el Pallars Sobirà, posant en valor el seu paisatge, la seva biodiversitat i els seus pobles, alhora que atrauen esportistes i visitants que descobreixen el potencial d’un entorn excepcional, com és el Parc Natural de l’Alt Pirineu. A més, l’organització fa una aposta clara per la sostenibilitat i el respecte al medi ambient, elements imprescindibles avui dia per a qualsevol esdeveniment amb visió de futur”.
Es tracta d’un recorregut molt exigent, dur i amb la recompensa de passar per un dels cims més fantàstic del Pirineu català com és el desconegut Pic de Salòria, de 2.789 metres d’altitud. Tècnicament, el recorregut no és especialment difícil, tret de la baixada del Salòria.
Amb el suport d’un centenar de voluntaris, els participants de la marató prendran la sortida a les 6.30 hores; els de la mitja, a les 7.30 hores i els de la curta, a les 8.30 hores. Els horaris de tancament estan previstos a les 16.00 hores.
Andrea Sacrest ha explicat que, a banda de la carrera i dels punts d’avituallament previstos (3 sòlids i 12 d’aigua, a la marató; 2 sòlids i 7 d’aigua, a la mitja, i 1 sòlid i 3 d’aigua a la curta), s’ha previst un concert, dissabte a la tarda a Tírvia de benvinguda dels corredors. També ha recordat que la cursa s’ha adherit al segell verd de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) de respecte per a la sostenibilitat del medi natural. D’altra banda, ha afegit que s’han previst unes rutes, organitzades pel Parc Natural, per conèixer l’entorn i la història de Tírvia i el mateix diumenge muntaran casetes per nius per amenitzar els infants.
Pel que fa als recorreguts, la Ribalera 42, de 42,2 km, té 3.400 metres de desnivell positiu acumulat; la Ribalera 27, de 26,8 km, i 2.040 metres de desnivell positiu acumulat, i la Ribalera 16, de 16 km, compta amb 1.060 metres de desnivell positiu acumulat, totes pel que fa a les categories masculines i femenines, en Absoluta, Màster 50 i Sub-23.
Per a la cursa de la Ribalera 42, els atletes hauran de vèncer un desnivell considerable abans de coronar el Pic de Salòria. El primer tram d’uns 4 km i uns 500 m de desnivell positiu arriba prop del Farro a través d’un corriol que transcorre pel mig d’un bosc de pi roig. A partir d’aquest punt, el recorregut baixa cap al poble de Burg. A Burg, la Ribalera 16 es desvia cap a l’ermita de la Mare de Déu de la Serra i puja al poble de Farrera, on es retrobarà amb les altres curses, que pujaran de Burg cap al Coll de Màniga.
En aquest punt, les dues curses se separen, la Ribalera 27 enfila cap a Font Negra, on començarà el retorn cap a Tírvia. De la seva banda, la Ribalera 42 continuarà cap al Pic de Màniga, de 2508 m, i després, combinant contínues pujades i baixades, arribaran a l’últim tram de pujada que els durà al Salòria, tram curt però força dret i tècnic, que caldrà fer caminant i sense sortir del traçat per la presència de la sargantana pallaresa.
Des del Pic de Salòria, començaran una baixada força dreta i tècnica fins a la Collada de Conflent, 2177 m. Des d’aquest punt es baixarà directament cap les Bordes de Conflent i la passera de riu Conflent i tot seguit es remuntarà cap al Font Negra (2.339 metres), on es troba amb el recorregut de 27 km. Des d’aquí, es baixa cap a Coll de So i fins a Farrera, on s’uneixen els tres recorreguts. Des de Farrera, es dirigeixen cap al pobles d’Alendo i Mallolís, i fent una última pujada cap a la Mata de Mallolís, agafen el camí que portarà els corredors fins a Montesclado.
La Ribalera 2025 està organitzada, coordinada i dirigida per l’Agrupació Excursionista ‘Catalunya’, entitat sense afany de lucre, adherida a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). Compta amb la col·laboració de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya; la Diputació de Lleida, a través del Patronat de Turisme; els ajuntaments de Tírvia i Farrera; el Consell Comarcal del Pallars Sobirà; el Parc Natural de l’Alt Pirineu i la Creu Roja; i amb el suport dels ajuntaments de les Valls del Valira, de la Vall Ferrera, del Consell Comarcal del Pallars Jussà i del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i amb l’ajut dels veïns de Tírvia i els pobles del voltant, a més del voluntaris de la mateixa Agrupació.
Per a més informació: www.laribalera.cat.
Lleida, 13 de maig de 2025
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat