La vicepresidenta Sandra Castro reconeix la feina de Down Lleida perquè l’administració aposti per l’educació inclusiva

Jornada Down Lleida-22

 Ho ha dit durant la inauguració de la 14 Jornada Tècnica d’aquesta entitat, celebrada sota el títol ‘30 anys d’educació inclusiva. Present i futur’

La vicepresidenta segona de la Diputació de Lleida, Sandra Castro, ha participat aquest dissabte al matí a la inauguració de la 14a Jornada Tècnica Down Lleida, en la que ha posat en valor la feina d’anys d’aquesta i d’altres entitats del tercer sector per tal que l’administració hagi apostat per l’educació inclusiva, que ha estat l’eix d’aquesta jornada.

L’acte ha tingut com a escenari l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del Campus Cappont de la Universitat de Lleida i, a més de Sandra Castro, hi han intervingut Núria Camps, vicerectora de Compromís Social i Igualtat de la Universitat de Lleida; Carme Valls, regidora de l’Ajuntament de Lleida; Carles Vernet, coordinador de l’Àrea de Serveis Educatius i Formació Permanent del Departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya a Lleida; i Eva Gòdia, vicepresidenta de Down Lleida.

En el seu parlament, Sandra Castro ha reconegut la tasca de Down Lleida al llarg d’aquests 30 anys de vida de l’entitat, partint d’una visió d’educació inclusiva des del primer dia, empenyent les administracions per al reconeixement de tots els drets de ciutadania a les persones amb síndrome de Down i provocant el desplegament del decret d’educació inclusiva per passar d’un sistema segregat a un d’integrador als centres educatius.

La vicepresidenta ha admès que, “per què l’educació sigui inclusiva de manera efectiva, calen més recursos en un context de complexitat creixent, de més diversitat i necessitats educatives de tot tipus”. “Durant 30 anys heu fet caure moltes etiquetes i aquesta també la fareu caure, perquè allò que es planteja en aquesta jornada s’hagi assimilat completament i tinguem un sistema educatiu totalment integrat”. Així mateix, ha plantejat el repte de garantir la igualtat d’oportunitats en l’educació postobligatori i d’ampliar el ventall d’opcions, assignatura pendent i necessària per al ple  desenvolupament i el benestar de les persones amb capacitats múltiples de Down Lleida.”

Aquesta 14a Jornada Tècnica Down Lleida s’ha celebrat sota el títol ‘30 anys d’educació inclusiva. Present i futur’ i anava adreçada a docents, famílies, alumnat i a totes aquelles persones amb interès per la temàtica. Organitzada per Down Lleida, la jornada ha comptat amb el suport de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UdL.

En acabar l’acte inaugural, s’ha donat pas a la primera de les dos taules en què s’ha articulat la jornada. Aquesta portava per títol ‘Parlem d’escoles ordinàries o d’escoles especials? Nosaltres volem parlar d’escola i d’educació’ i ha comptat amb les intervencions d’Abraham Tusell, mestre de primària i pedagog, actualment cap d’estudis a l’Escola de la Vila de Polinyà, i Jordi Sunyol, mestre d’educació especial i psicopedagog, actualment director de l’escola d’educació especial Joan XXIII i coordinador de l’IFE Integra. En acabar, s’ha celebrat la presentació de l’eina digital ‘Pla d’educació Inclusiva a la teva aula’, impulsada per Down Espanya.

La jornada s’ha tancat amb la sessió ‘Ser o no ser. Apologia del nosaltres’, una reflexió sobre la necessitat d’entendre que l’educació és inclusiva o no és educació, tot analitzant els elements claus que han de fonamentar el pensament docent per poder plantejar un model d’educació efectiu per a tothom, i que ha comptat amb la intervenció de Cesc Jové, psicopedagog de les Escoles Artístiques Municipals de l’Ajuntament de Lleida i professor associat del Departament de Ciències de l’Educació de la UdL.

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat